Неочаквана“ – така западни военни анализатори определят съпротивата на украинските

...
Неочаквана“ – така западни военни анализатори определят съпротивата на украинските
Коментари Харесай

Какви са западните оръжия, с които украинците се изправят срещу руската армия

„ Неочаквана “ – по този начин западни военни анализатори дефинират съпротивата на украинските сили против съветската експанзия от 24 февруари насам. Въпреки уверенията на Владимир Путин, че „ интервенцията върви по проект “, подчинените му войски първо не съумяха да прекършат политическото и военното управление в Киев в първите 48 часа на войната, а по-късно напредъкът им към мощно укрепените огромни градове продължи да бъде муден и съпроводен със загуби.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2096
Точните им мащаби все още са неразбираеми – и Русия, и Украйна настояват, че съперникът им е победен, а личните жертви и ранени са минимални. Въпреки това, унищожените на бойното поле танкове, бронетранспортьори, вертолети и самолети се виждат и едно е несъмнено – сходна война Москва не е водила от дълго време, оповестява БТВ.

Решимостта на украинците и умелото потребление на военния инвентар от руско време има голяма роля за този резултат, само че явен фактор са и оръжията, които западните страни предоставиха и не престават да дават на Киев.

По-долу ще се спрем на тези от тях, които дават опция на всеки подготвен боец самичък да се изправи против авиацията или бронирана техника на врага.

„ Стингър “

Преди дни украинската войска разгласява видео, в което се вижда по какъв начин съветски военен хеликоптер лети безусловно над короните на дърветата, до момента в който в един миг не го поразява и смъква дребна самонасочваща се ракета.



Според анализатори това е следващ случай, в който украинците сполучливо употребяват портативната зенитна ракета FIM-92 „ Стингър “. Тя е извънредно компактна и може да бъде смъртоносна за хеликоптери и ниско летящи самолети, а също и при политане и кацане. Има обхват от малко под 5 километра, като употребява инфрачервено ориентиране.

Тя беше чудовище и за руските водачи над Афганистан – Съединени американски щати доставиха от първите ѝ модификации на муджахидините в средата на 80-те и това докара до огромен растеж на загубите на самолети и вертолети на Съюз на съветските социалистически републики.

Според английския боен министър Бен Уолъс в Украйна портативните ракети имат и една спомагателна функционалност – защищават старите огромни зенитно-ракетни комплекси, които могат да отбиват съветските офанзиви високо, само че са доста уязвими при нахлуване на ниска височина.

Между 20 и 130 съветски летателни апарата са били свалени в спора досега, като най-малко част са попаднали на мушката точно на „ Стингър “. Затова и част от задачите на атакуващите сили към този момент са през нощта – с цел да се понижи шансът да бъдат обстрелвани от земята.

STINGER GRABS A RUSSIAN CHOPPER.

— INVESTMENT HULK (@INVESTMENTSHULK)
Според данни на американските служби Киев е получил към 2000 такива ракети от Съединени американски щати и други съюзнически страни.

„ Джавелин “ и NLAW

Превъзходството на съветската войска в танкове по отношение на украинската е в пъти. Защитаващата се страна обаче се пробва да наклони везните в своя изгода с евентуално най-съвременния портативен противотанков комплекс в света – FGM-148 „ Джавелин “ (Копие). Ракетата може да унищожи вражеска машина, отдалечена на 2,5 км, като се насочва към целта си с инфрачервен датчик и при удар пробива до 75 см ризница с ориентиран гърмеж. „ Копия “ летяха за първи път против противников танкове по време на американската интервенция в Ирак през 2003 година, като по-късно са употребявани в границите на антитерористични интервенции и ред други спорове.



По време на украинския спор има данни за над дузина съветски съществени бойни танкове Т-72, извадени от строя с американски ракети, а също и за огромен брой изумени други бойни машини.



Няколко хиляди „ копия “ са в ръцете на украинските военни.



Отделно от тях, Англия изпрати още 2000 бройки от новата по-лека шведска ракета NLAW, която може да обстрелва цели от 1 километър

Общо 14 страни са изпратили оръжие на Украйна, като измежду тях са и извъннатовските Швеция и Финландия, а също и Германия, която досега постоянно се е въздържала от подобен вид боен помощ.

Според разнообразни данни Киев е получил и леко оръжие, противотанкови мини, защитни средства и медикаменти.

Големи количества боеприпаси също са разполагаем на отбраняващата се страна, като евентуално по-голямата част от тях са извадени от складовете на страни, които в предишното са били част от Варшавския контракт. Те имат останали тонове снаряди със руски калибри, каквито се употребяват и от украинската войска.

Как стигат до фронта?

Руските удари засегнаха украинските обитаеми пунктове в цялата страна. Въпреки това, все още сраженията са най-вече в източната част на някогашната руска република и по този начин доставките съумяват да минат както по суша, по този начин и по въздух.

535-километровата полско-украинска граница е основна за снабдяването на отбраняващите се сили. Руските Военновъздушни сили към този момент стартират да управляват небето над бойните дейности и конвоите с бойна техника може да се окажат под обстрел. Според Марк Финоуд от Женевския център за политики по сигурността за момента Москва се въздържа от съществени дейности в тази посока поради опасенията, че може да се стигне до ескалация сред нея и страните от НАТО.

Очакването му е скоро да стартира съветско нахлуване от югозападната част на Беларус точно в опит да се пресекат опциите за доставяне през Полша.

Според него към този момент сме в решителен миг, в който украинското командване би трябвало да разпореди тактическо оттегляне на запад от Днепър, с цел да не останат най-хубавите украински сили без муниции – за някои от тежките артилерийски системи запасите са от едвам 5 дни.

В този случай леките портативни системи от Запад няма да са задоволителни, с цел да спрат възможен съветски пробив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР