Използвайки вратичка в санкциите, Турция прикрива руския петрол като свой

...
Използвайки вратичка в санкциите, Турция прикрива руския петрол като свой
Коментари Харесай

Politico: Турция прикрива руския петрол като свой, изнася го за ЕС и носи милиарди печалби на Русия

Използвайки малка врата в глобите, Турция прикрива съветския нефт като собствен и го изнася за Европейски Съюз, носейки милиарди облаги на Русия, написа европейската редакция на Politico, представена от " Фокус ". 

Според проучване на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA) и Центъра за проучване на демокрацията (CSD), както и самостоятелен отчет на Politico, съветският нефт наподобява всеобщо навлиза в Европейски Съюз през Турция.

Според старши енергиен анализатор в CSD Турция се е трансформирала в стратегическа спирка за съветски горивни артикули, отклонени към Европейски Съюз, генерирайки стотици милиони данъчни доходи за Кремъл. Между февруари 2023 година и февруари 2024 година Турция е нараснала покупките си от Русия със 105% по отношение на предходните 12 месеца. През същия интервал турският експорт на горива за Европейски Съюз е скочил със 107%.

" Това не значи, че всяка партида гориво, което идва в Европейски Съюз от Турция, е съветско. Турция има рафинерии, които могат да преработват съвсем 1 милион барела нефт дневно. Освен това е евентуално турските компании да препродадат някои неруски горива на Европейски Съюз ", се показва в обявата. 

Като цяло схемата, по която съветското гориво влиза в Европейски Съюз, е обвързвана с малка врата в глобите. Да, макар ограничаването, има позволение за импорт в Европейски Съюз на " смесено " гориво, в случай че е етикетирано като неруско. Според изследването схемата е донесла на Москва до 3 милиарда евро (5.96 милиарда лева) единствено от три пристанища (Джейхан, Мармара-Ереглиси и Мерсин) през 12-те месеца, откакто Европейски Съюз забрани съветското гориво през февруари 2023 година

Югоизточното пристанище Джейхан, да вземем за пример, има лимитирани пътни и железопътни връзки с рафинерии, което му дава малко средства за приемане на огромни колета гориво, с изключение на от танкери, дебаркирали на кейовете му.

От февруари 2023 година до 2024 година пристанището е получило почти 22 милиона барела гориво, 92% от които идват от Русия, три пъти повече, в сравнение с е внасяло от Москва година по-рано. През същия интервал 85% от износа на горива от пристанището отива в Европейски Съюз. Подобна обстановка се следи в западното пристанище Мармара-Ереглиси и южното пристанище Мерсин. И двете пристанища демонстрираха сходни годишни скокове на съветския импорт – удвояване в Мармара Ереглиси и утрояване в Мерсин – съвпадащи със скок в износа за Европейски Съюз. 

Митническите управляващи на Гърция, които са един от най-големите вносители на такова гориво, оповестяват, че правят " подобаващ надзор както на стадия на митническото освобождение, по този начин и след него " и че " досега не са открити нарушавания ".  Изданието обаче разяснява, че на процедура се ревизира документ, указващ произхода на товара, наименуван " документ за генезис ". Вносът на гориво с съветски документи е най-много противозаконен съгласно законодателството на Европейски Съюз, само че просто промяната на турската марка на остарелия товар с нов турски документ не е.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР