Необичайни президентски избори предстоят утре в Естония. За първи път

...
Необичайни президентски избори предстоят утре в Естония. За първи път
Коментари Харесай

Куриоз: Един-единствен кандидат на президентските избори в Естония

Необичайни президентски избори предстоят на следващия ден в Естония. За първи път в 30-годишната история на страната, откакто става самостоятелна от Съветския съюз, претендентът е единствено един: шеф на музей, съобщи Асошиейтед прес. Петгодишният мандат на президентката Керсти Калюлайд изтича на 10 октомври. Утре 101-членният парламент ще гласоподава кой да я наследи на значително церемониалния пост. Крайният период за вписване на кандидатури изтече през вчерашния ден и единственият кандидат, който получи нужната по закон поддръжка на минимум 21 депутати, е Алар Карис, шеф на Естонския народен музей. Той е някогашен основен държавен инспектор и е бил още ректор на Университета на Тарту

Няколко политици приканиха за променяне на разпоредбите, по които се избира президентът, и даже се чуха гласове за унищожаване на поста държавен глава, отбелязва АП. " Избори с един претендент принадлежат на руската ера. Това е неетично, само че, колкото и да е необичайно, законно ", написа неотдавна в коментарна публикация някогашният министър на външните работи Яак Йоеруут.

Ако президентът се избираше на всеобщи избори, либералката Калюлайд, която е относително известна, би се кандидатирала за втори следващ мандат, на какъвто има право по конституция. Известна с откровените си мнения за политици и държавни ограничения, тя обаче не се радва на поддръжка измежду депутатите. Управляващата десноцентристка коалиция, която включва Партията на промените на премиерката Кая Калас и Центристката партия, поддържа 63-годишния Карис. За да определен съответният претендент за президент, е належащо квалифицирано болшинство от две трети, т.е. 68 гласа. Управляващата коалиция разполага с 59 депутати. Карис евентуално ще си обезпечи с поддръжката на най-малко девет народни представители от трите опозиционни партии.

Ако на следващия ден не бъде определен президент, предстоят вероятно още два кръга на гласоподаване във вторник. Ако Народното събрание и тогава не успее да избере държавен глава, то изборите ще преминат в специфична, 208-членна изборна гилдия, която ще се събере през септември. Придобила самостоятелност през 1991 година, някогашната руска република с население от 1,3 милиона души към този момент е член на Европейски Съюз и НАТО.
 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР