Необичайна червена светлина притесни хората в България. Много изпратиха снимки

...
Необичайна червена светлина притесни хората в България. Много изпратиха снимки
Коментари Харесай

Най-мощната магнитна буря от над 20 години удари Земята, предизвиквайки фантастични полярни сияния

Необичайна алена светлина тормози хората в България. Много изпратиха фотоси на червеникава светлина, която наподобява на пожар, само че явлението се вижда и от Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Става въпрос за полярно зарево, разследване от мощната магнитна стихия, която удари планетата ни, написа Meteo Balkans.

Полярно зарево се вижда от България. Бурята стигна до G5, което е извънредно мощна. Възможни са сривове на информационната система и проблеми в напрежението. Полярно зарево се виждат и даже от тропиците.



Нека да напомним, че магнитните стихии са разграничени на пет категории - G1 " слаб ", G2 " междинен ", G3 " мощен ", G4 " доста мощен " и G5 " извънредно мощен ".

Защото полярното зарево беше алено?

Полярни сияния, известни още като аурори (aurora), се следят на разнообразни височини в атмосферата на Земята заради взаимоотношението на заредени частици от Слънцето с газовете в нашата атмосфера. Двете съществени типа аурори са аурора бореалис (северни светлини) и аурора аустралис (южни светлини).

1. Аурори на огромна височина: Те се намират нормално на височини сред 80 и 300 километра над повърхността на Земята. Те са най-вече формирани от атоми О2 и са виновни за зелените и алените цветове, които се виждат в аурорите. Високоенергийни слънчеви частици се сблъскват с атомите на кислорода на тези височини, което ги кара да излъчват светлина.

2. Аурори на ниска височина: Понякога може да се следят аурори на по-ниски височини, по-близо до повърхността на Земята, нормално до 100 километра над земята. Те постоянно са червени или розови и се дължат на молекули азот. Те са по-редки и се случват, когато слънчеви частици проникват по-дълбоко в атмосферата.

Височината на аурорите може да варира според от няколко фактора, в това число вида и силата на входящите слънчеви частици, силата на магнитното поле на Земята и географското местонахождение. В райони покрай полюсите евентуално ще видите аурори на по-ниски височини, тъй като магнитните поли на Земята се сближават покрай полюсите, което разрешава на заредените частици да влизат в атмосферата на по-ниски височини. В ниските ширини (например България ) аурорите нормално се следят на по-големи височини.

Вижте фотоси от Метео Репортер
 Небето покрай София | София, България
Небето покрай София

 Полярно зарево над гр. Кула и крепостта Кастра Мартис | Кула, България
Полярно зарево над гр. Кула и крепостта Кастра Мартис

 Полярно зарево и от Враца | Враца, България
Полярно зарево и от Враца

 Северно зарево Лом | Лом, България
Северно зарево Лом

 Северното зарево над София | София, България
Северното зарево над София

 Страхотна фотография на полярно зарево и от град Лом | Лом, България
Страхотна фотография на полярно зарево и от град Лом

 Северното зарево забелязано и от град Годеч | Годеч, България
Северното зарево забелязано и от град Годеч
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР