Необходими са спешни мерки за справяне с пожарите и последиците

...
Необходими са спешни мерки за справяне с пожарите и последиците
Коментари Харесай

Огненият ад продължава. Мицотакис призова за спешни мерки

Необходими са незабавни ограничения за справяне с пожарите и последствията от климатичните промени, съобщи през днешния ден гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис. Горските  пожари изгориха стопанства и заводи за една нощ и принудиха фермерите да изтеглят животните си, съобщи Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция

Силните ветрове и температурите, надвишаващи 40 градуса, поддържат пламъците из цялата страна. Тази нощ огънят лиши още два живота в Централна Гърция, което увеличи броя на жертвите до пет.
-->
Гръцките противопожарни служби споделиха, че повече от 500 горски пожара са избухнали тази година из цялата страна. Въпреки че летните пожари са нормални в Гърция, съгласно учените по-високите температури и сухото време трансформират страната в средиземноморска гореща точка за климатичните промени.

Мицотакис уточни, че Гърция би трябвало да реформира противопожарните си служби и превантивните си ограничения и да обърне повече внимание на въздействието на климатичните промени.

„ Климатичната рецесия може да бъде действителност, само че не може да бъде опрощение “, акцентира той по време на среща с гръцкия президент Катерина Сакеларополу. „ Нашата страна би трябвало да се стреми към повече действие… да е подготвена да смекчава, доколкото е допустимо, резултата на една действителност, която към този момент започваме да усещаме и която може да има трагични последствия в доста разнообразни аспекти за икономическия и обществения ни живот “.

Гръцките управляващи подредиха евакуация на няколко общности в мощно засегнатия регион на Магнисия, континентална околност северно от столицата Атина.

Тялото на 45-годишен овчар бе открито в селски район през вчерашния ден вечерта, а по-рано управляващите откриха и тялото на жена. Смята се, че и двамата починали са жертви на пожарите.

Противопожарните служби оповестиха, че 74 пожарникари са били ранени или са получили топлинен удар, до момента в който са се борили с пламъците в последните 10 дни.

„ Рискът от пожари е извънредно висок в няколко района и в четвъртък. Оставаме в подготвеност “, сподели представител на противопожарните служби Йоаннис Атропиос.

В Сескло, село край пристанищния град Волос, могат да се видят овъглените остатъци на крава в едно стопанство, до момента в който локалните фермери се пробват да пренасочат останалия добитък.

„ Започна от тревата на няколко места в района и защото нямаше никаква общинска власт и кметове, половината от Магнисия изгоря “, сподели фермерът Костас Кукувинос.

Късно в сряда пламъците започнаха да доближават и индустриалната зона на Волос. Пожарникарите обкръжиха региона и се пробваха да го защитят, сподели очевидец пред Ройтерс.

Гръцкото министерство на труда прикани работодателите в региона да преустановят работата си в сряда.

Кадри от дрон демонстрират, че пожарът във Волос оставя след себе си овъглени остатъци от дървета, а земята е покрита със сива пепел.

Пожарът в Кими на остров Евбея беше овладян. Там двама водачи починаха във вторник, когато самолетът им, който изхвърляше вода върху пламъците, се разруши на хълма. Пожарите в северната част на Корфу и наоколо до град Ламия, южно от Волос, бяха овладени.

от крайбрежните хотели и домовете си през уикенда, до момента в който противопожарните служби не престават да се борят с пожарите в труднодостъпната планинска околност и през днешния ден.

Снимки от дрон демонстрират опожарени горски площи от планината до крайбрежието.

Големи региони от Средиземноморието са изпепелени през последните дни, а пожарникарите се борят да потушат пожарите в целия район, от Португалия до Сицилия и Алжир, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР