„Необходима ни е политическа воля и обществено съгласие да направим

...
„Необходима ни е политическа воля и обществено съгласие да направим
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Необходима ни е воля, за да направим България по-добро място за живот и труд

„ Необходима ни е политическа воля и публично единодушие да създадем България по-добро място за живот и труд на българските жители! Необходимо ни е водачество във вземането на тежки, дори от време на време непопулярни решения в името на българската вероятност. Необходими са ни знаещи и грамотни хора. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на „ Отражение на външната трудова миграция върху българската стопанска система “.

Фондация „ Фридрих Еберт “ и Институтът за стопанска система и интернационалните връзки показаха оценки за въздействието на трудовата миграция върху стопанската система на България въз основата на особено създаден модел.

„ Това проучване би трябвало да бъде настолна книга на всяко едно управническо решение. Анализите, гледните точки и отзиви би трябвало да са на масата на всеки, който има претенциите да ръководи, на всяка политическа партия, на законодателната и на локалната власт “, уточни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е безапелационна, че няма по какъв начин да се оправим с острата демографска рецесия, една от аргументите за която е външната миграция, без многогодишна икономическа и финансова рамка за България, която да зададе нужната вероятност за развиване. „ Макар в стратегиите на политическите партии, на държавното управление да съществува подобие в целите за развиване на стопанската система, този необявен консенсус не ражда конкретика и не се трансформира в действителни резултати “, означи Илияна Йотова.

Сериозен източник на външна миграция е оформянето на така наречен „ демографски пустини “ и концентрацията на популацията в няколко огромни града. Според вицепрезидента е нужни промени в капиталовата политика и изнасянето на индустриалните центрове отвън огромните градове.

Илияна Йотова е уверена, че страната, бизнесът и локалната власт могат и би трябвало да създават взаимни тактики за задържането на младежите, на завръщащите се от чужбина.

Вицепрезидентът обърна особено внимание на концепцията за импорт на работна ръка от чужбина, с цел да се ограничи дефицитът на работна ръка. Важно е да се създадат точни разбори за плюсовете и минусите, да се преценяват рисковете от обществен дъмпинг върху дейните хора в България. „ Не разполагаме с съответни политики за същинска реализация на непозната работна мощ – от остарялото законодателство, инфраструктурата на териториалните служби по трудови и обществени въпроси, до признание на документи, дипломи, трудов стаж “, уточни Илияна Йотова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР