Необходима е спешна промяна в ЗУТ във връзка с решението

...
Необходима е спешна промяна в ЗУТ във връзка с решението
Коментари Харесай

КАБ подкрепя внесения в НС проект за изменение на Закона за обществените поръчки

Необходима е незабавна смяна в Закон за устройство на територията по отношение на решението на Конституционния съд, безапелационни са от професионалната организация
Камарата на архитектите в България поддържа (ЗОП), който е импортиран в Народното събрание от депутати от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. Законопроектът лимитира опциите за възлагане на публични поръчки по процедурата “инженеринг ” (проектиране и строителство). Предложените промени пазят публичния интерес, като основават условия за повишение качеството на проектантските услуги и противодействат на корупцията. КАБ смята, че инженерингът би трябвало да oтпaднe при строителството на обекти, които се финансират c обществени средства. Процедурата следва да се ползва единствено при построяването на обекти със комплицирана технология, за които има стеснен брой реализатори в международен мащаб, притежаващи нужното ноу хау и технологии.

„ При инженеринга държавните и общински управляващи непринудено се отхвърлят от конституционното си обвързване и го трансферират върху частни субекти, като се разчита на тяхната благосклонност и отговорност при разходване на обществени средства за планиране и строителство. Това всъщност е нарушаване на конституционните права на избирателите. Методът на инженеринга е циничен, тъй като води до деформиране на положителната проектантска процедура и свеждане на плановата разработка до финансовите и механически благоприятни условия на строителя “, разяснява арх. Владимир Милков, ръководител на КАБ. „ Смятаме, че законопроектът за смяна на Закон за обществените поръчки е стъпка в вярната посока, тъй като основава условия за самостоятелност на проектанта от строителя, което е причина за по-качествени и устойчиви архитектурни решения. В предложенията има някои елементи, които имат потребност от прецизиране и това може да се случи сред първо и второ чете на законопроекта в Народно събрание “, добавя проф. дан арх. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ.

Предстои КАБ да приготви мнение по плана за смяна на Закон за обществените поръчки, което да бъде изпратено до Народното събрание. От браншовата организация смятат, че в проектозакона могат да бъдат включени следните допълнения:
Създаване на точна формулировка за термина „ неповторим план “, при който се позволява инженеринг.Забрана за подписване на paмĸoви cпopaзyмeния при осъществяването на apxитeĸтypни ycлyги.Дoпycĸaнe до присъединяване в публични поръчки единствено на пpoeĸтaнтcĸи бюра, регистрирани в KAБ и KИИΠ. Забрана за възлагане на инженеринг при изработването на устройствени проекти.Πpoвeждaнeтo на поръчки за строителство да става въз основа на авансово утвърден работен план, резултат от apxитeĸтypeн ĸoнĸypc.Референциите за услугите на архитектите да се вземат поради за безграничен интервал, a освен за последните години.Отпадане на условията за непостижими обороти, на ĸoитo дават отговор най-малък брой пpoeĸтaнтcĸи бюра.
КАБ възнамерява да сезира Народно събрание и по отношение на нуждата от смяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) по отношение на. С него бяха оповестени за противоконституционни нови текстове в закона, които принуждават вложителите да построяват прилежащата инфраструктура към обектите си, макар че по принцип това е обвързване на общините. В рамките на два месеца след решението на Конституционен съд, Народното събрание е длъжно да уреди правните последствия, само че досега това не е направено. В резултат се чака да има вълна от искове против страната пред Европейския съд за правата на индивида.

КАБ е в развой на подготовка и на пакет от нормативни промени за рационализиране на законодателството в архитектурно-строителния бранш. По отношение на Закон за устройство на територията измежду предложенията са: дефиниране на ролята и функционалностите на основния архитект, който следва да има водеща роля в строително-инвестиционния процес; регламентиране на нови етапи в капиталовото планиране (проект за одобрение и разрешаване на строителството, както и план за осъществяване на строителството); водеща роля на проектантите при оценка на сходството за обекти от 4 и 5 категория, както и при въвеждане на тези обекти в употреба и други Създаване на национални наредби за преместваемите обекти, както и за зелената система, които да дефинират държавни правила и правила при опазване свободата на локалните органи на самоуправление да показват съответния правилник. Обмисляне на опцията за отпадане на Закона за устройството и застрояването на столичната община( ЗУЗСО) и на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), като техните характерни правила се трансферират в специфични раздели в Закон за устройство на територията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР