„Необходима е радикална промяна в начина, по който ние виждаме

...
„Необходима е радикална промяна в начина, по който ние виждаме
Коментари Харесай

Необходима е радикална промяна в организирането и провеждането на изборния процес

„ Необходима е радикална смяна в метода, по който ние виждаме организирането и провеждането на изборния развой “. Това сподели пред БНР Ваня Нушева – програмен шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници “, която през днешния ден ще показа резултатите от проучване „ Почтеност в изборния развой и доверие на младежите в политиката “. Организацията ще направи своите заключения от локалните избори и своите рекомендации за гарантиране на честността и демократичните стандарти в изборния развой.

Нушева акцентира, че локалните избори са най-сложни за образуване и точно при тях се следят редица проблеми – свързани както с организацията, по този начин и с интензивно оказване на напън върху гласоподавателите да гласоподават в сходство с волята на локални водачи или работодатели. В тази връзка Асоциация „ Прозрачност без граници “ е формирала пакет от рекомендации, който ще показа на институциите.

„ Отново настояваме за това да бъде видяно съществено на предлагането за основаване на изборен указател, районни преброителни центрове, повишение качеството на работа на секционните изборни комисии “, сподели Ваня Нушева. Тя уточни, че във връзка с изборния развой асоциацията е видяла редица дефицити в работата на изборните комисии. Най-емблематичният проблем, който дава етикета на локалните избори, е делът на недействителните бюлетини – за цялата страна е 15%, а за разнообразни общини варира сред 20 и 30%. "Това би трябвало да ни покаже, че имаме голям брой насъбрани дефицити в работата на изборната администрация, само че и наред с това имаме и високо съмнение към политическите партии, към общинските препоръки “, акцентира тя.

По думите ѝ проучването още веднъж демонстрира съмнение и отчаяние. От резултатите излиза наяве, че младежите имат сензитивност към политиката и към проблемите в изборния развой. Младите хора считат, че няма значение за кого ще гласоподават. Те са разочаровани от това, че корупцията и пазаруването на гласове остават ненаказани, добави Нушева. Според нея са нужни взаимни старания на институциите и политическите партии.

По тематиката за партийните дотации Ваня Нушева счита, че е нужен сериозен диалог за системата за партийно финансиране, която включва освен държавната дотация, само че и даренията, достъпа до медиите и отчитането. "Не можем да си позволим решения пъкъл хок, вземани в последния миг без сериозна полемика ", безапелационна е тя. Нушева добави, че би трябвало да престанем да спекулираме с това, че 2,5 млн. души били подкрепили на референдум дотацията да е 1 лев за действителен глас, тъй като останалите над 4 млн., така наречен безмълвно болшинство, не е подкрепило това предложение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР