Необходим е преходен период за въвеждане на електронното правосъдие и

...
Необходим е преходен период за въвеждане на електронното правосъдие и
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Нужен е преходен период за въвеждане на електронно правосъдие

Необходим е временен интервал за въвеждане на електронното правораздаване и прекосяването на делата от обичайния книжен притежател към електронна форма, а откакто държавната администрация в други сфери не е изцяло подготвена за прекосяване към електронно ръководство, надали правораздаването като системата, която би трябвало в най-висока степен да подсигурява правата на жителите, ще е пилотната система за сходен опит.

Това съобщи служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов, откакто се срещна със съдиите от пленума на Върховния касационен съд. Основната тематика на диалог е била обвързвана с проблемите в Единната осведомителна система за съдилищата (ЕИСС), която бе краткотрайно спряна във Върховен касационен съд поради серия от проблеми.

" Срещата доизясни съвсем всички открити проблеми за прехода към електронно правораздаване, затвърди и някои мои визии за това по какъв начин би трябвало да се търси решение на тези проблеми. Основният проблем е в това, че е нужен временен интервал сред класическото реализиране на правораздаването и делата на книжен притежател и прекосяването към електронна форма ", уточни министърът на правораздаването.

" Тук не става дума за няколко месеца, не за далечен небосвод, само че за няколко години, в които тази активност да се развива, да се преодоляват техническите проблеми и основно - да не се визира валидността на юридическите актове, тъй като системата във типа, в който работи, позволява такива благоприятни условия ", изясни Стоилов.

По думите му, вторият проблем е Единната осведомителна система за съдилищата (ЕИСС) да се съчетае с пълноценното въвеждане на Единния портал за електронно правораздаване (ЕПЕП), до който достъп имат жителите и юристите.

" Самият Висш съдебен съвет признава, че и двете системи би трябвало да бъдат надграждани още и да бъдат интегрирани. Освен това електорнното правораздаване значи пълностоен продан на информация, прилагане на актове в другите равнища на правосъдната система. Трябва да се регистрират и другите категории каузи. Бяха давани образци, че тя не е пригодена за някои от тях ", заключи министърът след срещата със съдиите.

Той сподели, че другата значима тематика, която е била разисквана, е обвързвана с състезанията и това положение, което дефинира като " нетърпимо " - състезания не престават по няколко години, в това число и тяхното обжалване.

" В това отношение считам, и това беше споделено от някои от висшите съдии, че когато става дума за състезания, проведени от Върховен касационен съд, е добре законът да планува прекосяването към основаване на смесени сформира от съдии от Върховен административен съд и Върховен касационен съд. Другият проблем е, че Висш съдебен съвет разполага с прекомерно огромна оперативна автономия, т.е. той може да не се преценява с предложенията на конкурсните комисии, които лишават доста месеци тежка и виновна работа на тези, които ги организират ", сподели министърът.

Той уточни, че ще се намерения за приготовление на нормативни промени, свързани с електронното правораздаване, най-малко от позиция на периодите, тъй като е належащо да се плануват два прехода. Обясни и че единият е късият преход, с цел да бъде приведено правното положение в сходство с фактическото.

" Спирането на използването на ЕИСС във Върховен касационен съд, даже и да има аргументи, е нещо неподходящо. Отделен е въпросът за какво законодателят е позволил в гражданския развой опция за съчетаване на единия и другия тип, а тъкмо в наказателното правораздаване, което е мощно формализирано, да се отиде единствено към електронната форма ", разяснява Стоилов.

Той сподели, че става дума за интервал от месеци, с цел да стартитат пълноценно системите. Другият, по-дългият преход, би трябвало да бъде обезпечен, тъй като електронното правораздаване би трябвало да бъде обсъждано като част от електронното ръководство.

" След като в администрацията, в другите браншове, ние не сме подготвени напълно да преминем към тази електронна форма, надали правораздаването като системата, която би трябвало в най-висока степен да подсигурява правата на жителите, ще е пилотната система за сходен опит ", акцентира Стоилов.

Той разяснява и тематиката с разказа на имущество на Бюрото по отбрана на очевидците и прехвърлянето към Министерството на правораздаването като изясни, че процесът върви динамично.

" Извън проблемите, които разясних, други в този момент няма. Ритмично върви преходът по предаване на имущество, на документи, разписали сме етапни периоди, тъй че по едни да се движим по-бързо, по други - по-бавно и най-сетне да приключим с действия, по които има контракти за поръчки по този начин, че да се застъпи новият интервал с приключването на сегашните ", изясни Стоилов.

По думите му, следва и проверка на хората, които се охраняват, и тя ще бъде осъществена от комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР