Немско-френският спускаем апарат “Маскот, който по-рано днес успя да кацне

...
Немско-френският спускаем апарат “Маскот, който по-рано днес успя да кацне
Коментари Харесай

Първа снимка на астероида Рюгу, заснета от европейския спускаем апарат Маскот!

Немско-френският спускаем уред “Маскот ”, който по-рано през днешния ден съумя да кацне върху повърхността на метеорита Рюгу, изпрати своята първа фотография към Земята. Снимката бе оповестена в формалния Туитър канал на задачата. 

Изображението бе снимано от камерата на “Маскот ” по време на неговото втурване към Рюгу, от височина към 40 метра. В горния десен ъгъл се вижда сянката, хвърляна от самия спускаем уред върху повърхността на метеорита. По предварителна информация “Маскот ” е съумял да снима общо към 20 сходни фотоси в границите на своето 20-минутно втурване от кораба-майка “Хаябуса 2 ” към Рюгу. Ако те бъдат сполучливо предадени към Земята и оповестени, може да бъде основана чудесна видео компилация. 

Напомням на читателите, че 10-килограмовият спускаем уред ще работи към 16 часа на повърхността на Рюгу. Тъй като не е снабден със слънчеви панели, активността му ще бъде прекратена след изтощаването на литиево-йонната батерия. Тези планувани 16 часа обаче са премного време “Маскот ” да направи неповторими проучвания от повърхността на Рюгу със своята камера, магнетометъра, спектрометъра и радиометъра. Очакваме също по този начин апаратът да подскочи и да кацне на друго място на метеорита, откъдето да съобщи още фотоси и данни. 

Днешното сполучливо кацане е неоспорим успех за Германия и Франция. Очакваме с нетърпение събраните данни да бъдат оценени и да научим за нови открития. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР