Нелоялна практика установихме на топлите витрини - мерят стоката заедно

...
Нелоялна практика установихме на топлите витрини - мерят стоката заедно
Коментари Харесай

Търговците задължително трябва да обявяват цената за килограм

Нелоялна процедура установихме на топлите витрини - мерят стоката дружно с тарелката Към 14 март са направени 696 инспекции, открити са 583 нарушавания Работата на КЗП би трябвало да е превантивна, а не да чакаме тъжби Призовавам потребителите да подават сигнали Най-високите наказания да са % от оборота, споделя Ангел Джалев, член на Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/ в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

-     Господин Джалев, от известно време КЗП е нонстоп на инспекции по магазините за хранителни артикули. Каква е обстановката?
-->
-     Кампанията се организира взаимно с сътрудниците от Българската организация за сигурност на храните /БАБХ/ и Националната организация за приходите /НАП/. Извършваме инспекции на територията на цялата страна. Към 14 март са 696 инспекции. Тенденцията е доста обезпокоителна, установени са 583 нарушавания. Още по-обезпокояващото е, че 244 от тях са подозрения за използване на нелоялни търговски практики от страна на търговците. Така назоваваме всяка информация, с която търговецът вкарва в илюзия междинния консуматор, като по този метод той купува артикули, без да е осведомен за техните качества, стойност и параметри. По този метод се завишават изкуствено цените на стоките.

-     Бихте ли дали образци за такива нелоялни търговски практики?

-     Нелоялна комерсиална процедура е всяка информация, посредством която потребителят е въведен в илюзия за крайната цена. Тъй като законът категорично споделя, че търговецът би трябвало да има добросъвесност и професионална подготвеност по отношение на потребителите и те би трябвало да вземат осведомено решение. Това става единствено въз основата на цялостна и точна информация по отношение на качествата, типа, тежестта на стоката.

Една от най-често срещаните нелоялни търговски практики, на които са се натъкнали нашите сътрудници, е обвързвана разминаване сред обявенанта цена на стоката на щанд и по-късно на касата. Това се  е случвало на всеки консуматор - той отива в магазина, вижда една стока с една оповестена от търговеца цена, която го устройва, взема решение да я купи, само че на касата се оказва, че цената е друга- по-висока.  Обикновено става въпрос за дребни суми. Често потребителят схваща за това разминаване чак откакто се е прибрал у дома и е погледнал касовата записка.

Друг образец за нелоялна комерсиална процедура е разминаването в грамажите - там също се установяват постоянно нарушавания - търговецът афишира един грамаж на етикета на щанда, а на самата стока грамажът е различен.

Нелоялна комерсиална процедура е открита и при насипните артикули на топлите витрини. Не се афишира правилно цената за грамажа на стоката. В множеството случаи се афишира за 100 грама или за 500 грама, а пък в закона категорично е написано, че единицата мярка за тежест е кг. Така потребителите не могат са наясно тъкмо каква е крайната цена на стоката. Законът е безапелационен - цената би трябвало да е за кг. Пак може да има за 100 грама, само че би трябвало да е ясна на крайния консуматор цената за кг.

Доста честа процедура, открита от нашите инспектори, е, че търговците не вадят грамажа на тарелките от цената на стоката.  Случва се и настрана да таксуват самата тарелка. Това не е нелоялна комерсиална процедура, само че единствено в случай че е оповестено авансово и потребителят е известен - би трябвало да има надпис, че тарелката коства съответната сума, да вземем за пример 20 ст.

Друг образец за нелоялна комерсиална процедура, която доста постоянно се среща, е при промоциите, които се афишират - да вземем за пример 3 за цената на 2. А в действителност се оказва, че не става въпрос за всички артикули, а единствено за определени.

-     До по кое време ще продължи акцията?

-     Тя е оповестена до края на март. Но всички предпоставки са налице да продължи и да се трансформира в непрекъснато настояща акция освен за нас, само че и за сътрудниците от другите институции. Тъй като е извънредно значимо процесът по образуване на  крайната цена от производител през прекупвач до краен консуматор да бъде осветен и транспарантен. Всички жители би трябвало да са наясно по какъв начин се образува крайната цена и от кое място идва това голословно високо завишаване на цените, на което сме очевидци. Излязоха публични данни, че някои от стоките от производител до карен консуматор се завишават с 80-90 и даже 100%.

-     Но КЗП няма пълномощия да ревизира самата надценка - каква е тя и по какъв начин се е образувала крайната цена.

-     Това не влиза в пълномощията на КЗП, тъкмо по тази причина ние действаме в съгласуваност с сътрудниците от другите институции за тази верига производител-търговец да се осветли.

-     Стана ясно, че ще предоставите данни и на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, с цел да може тя с нейните пълномощия да наблюдава дали има картел, който да е причина за повишените цени?

-     Ние имаме законово обвързване, когато са налице предпоставки и подозрения за осъществяване на нарушавания, които са от компетентността на други институции, да изпращаме сигнали. Така че всякога, когато се натъкнем на такова нещо, ще подадем сигнал към способената институция, включително и Комисия за защита на конкуренцията. В момента тече производството по определяне на нарушаванията, има административни периоди, които би трябвало да бъдат спазени по определяне и налагане на съответните санкции. Така че е още рано да се прави резюме или краен разбор, който да докара до каквито и да е разсъждения в тази посока.

-     Само в огромните магазини ли открихте нарушавания, или и в дребните?

-     Нашата акция е фокусирана най-много върху огромните вериги. Не тъй като те са огромни, а тъй като държат преобладаващия пазарен дял. Затова е естествено инспекциите да стартират от тях. Тъй като, в случай че ползват нелоялни тгърговски практики, това по някакъв метод изкривява целия пазар и принуждава и дребните търговци също да ги ползват. Ние сме почнали с огромните. Има всички предпоставки акцията да се трансформира в непрекъсната и да обхване цялата магазинна мрежа. Може би не с този интензитет, който е сега.

Сега се вършат инспекции освен по най-големите търговски вериги, само че и по местни - това са вериги с 3 и повече магазина. Те също не са дребни. Проверките ще бъдат всеобхватни.

-     Какви са глобите за нарушаванията, които откривате?

-     За нелоялните търговски практики глобите са по-високи - оптималният размер може да доближи до 50 000 лв.. За останалите нарушавания на общите разпореждания на закона, са по-ниски глобите - варират от 500 до 5000 лева Важно е да се означи, че при инспекцията на всеки съответен обект, за всяко съответно нарушаване се налага  обособена глоба. Ако се открият в един обект повече от едно нарушавания, за всяко от тях ще бъде избрана глоба.

-     А има ли към този момент издадени актове за най-големите нарушавания до 50 000 лв.?

-     При определяне на нелоялна комерсиална процедура първата стъпка е след решението на Комисията да бъде издадена заповед, с която тази процедура се забрани. След това се издава и самото наказателно разпореждане за налагане на съответна глоба. Към този миг имаме издадени такива заповеди, пристъпено е и към издаване на наказателни постановления. Към днешна дата имаме оповестени практики за нелоялни от страна на търговците. Те са към десетина %.

-     Говори се за промени в законодателството, които да дадат по-големи пълномощия на КЗП. Според Вас като специалист какви би трябвало да са те?

-     За да бъде по-адекватна работата на Комисията, първото, което би трябвало да се направи, е да се промени моделът на работа, който заварихме. Ние сме относително нов състав на КЗП - от края на предходната година. Към момента моделът на работа е по-скоро реактивен - КЗП работи най-вече след приемане на тъжби от консуматори.

Нелоялните търговски практики ние сме ги определили като един от главните проблеми, които изкривяват пазара - освен при питателните, само че и при нехранителните артикули. Нашата цел е моделът на работа да бъде изменен, ние да действаме превантивно, да реализираме прелиминарен надзор по отношение на търговците, тъй че потребителите да са спокойни, че не са въведени в заблуди. Що се отнася до нормативната база - аз мисля, че може да се размишлява в посока увеличение на глобите за неизрядните търговци, защото те не са изключително високи. Дори и за тази глоба, която е от 2000 до 50 000 лв., може също да се намерения за увеличение на размера. Тъй като има такава европейската процедура, изключително за нелоялните търговски практики - в някои страни от Европейски Съюз се постанова глоба от 4% от оборота. Което към този момент е има рестриктивен, възпиращ резултат за търговците. За страдание КЗП не разполага със законодателна самодейност. За тази цел е належащо да има парламент.

-     Какъв е Вашият апел към потребителите?

-     Във връзка с тази акция бих желал да прикани всички български жители да се включат интензивно, като подават сигнали към КЗП. Макар че работим на цялостни обороти, няма по какъв начин да обхванем цялата магазинна мрежа, не можем да бъдем на всички места когато и да е. Затова ще разчитаме на тъжби от потребителите.  Често потребителите, като видят, че са платили повече, само че става въпрос за дребни стотинки, единствено се ядосват, само че не подават тъжби. Но в случай че се пресметна на една ежедневна база, ще забележим, че от тези нелоялни търговски практики се образува значителен доход, който е нерегламентиран. Нашата цел е да можем да реагираме при всеки случай. Затова приканвам жителите да се включат интензивно в тази акция, с цел да може при установени нарушавания нашите инспектори да извършат инспекция и неточните търговци да бъдат глобени.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР