Нека се върнем към някои мисли на Йосиф Висарионович по

...
Нека се върнем към някои мисли на Йосиф Висарионович по
Коментари Харесай

70% от руснаците не искат парад, а 0,0 на сто от младите мразят окупаторите. Деца в униформи е грях

Нека се върнем към някои мисли на Йосиф Висарионович във връзка успеха.

Известно е, че Сталин анулира честването и парадите послучай 9 май пред 1947 година. „ Трябва да се работи, а не да се манифестира “, - споделя Сталин тогава. Месеци преди да почине през 1953 година той декларира: „ Незаменими у нас няма. Който се радва на ласкателства, надалеч няма да стигне… “.

Генералният секретар на Съюз на съветските социалистически републики Йосиф Сталин връща статута на работен ден на 9 май, тъй като вярвал, че хората би трябвало да спрат да хвалят с успеха и да се заемат с настоящите каузи за възобновяване на страната. Това мнение показва известният откривател на Втората международна война съветският историк Константин Залески. „ Европейска Русия през годините на войната беше победена, загубите на популацията бяха големи. Трябваше да възстановим страната. Сталин споделя тогава, че е време да спрем да носим ордени на паради, и да почнем да се гордеем с трудови достижения. За това честването на Деня на успеха е било анулирано, счита Залески.

Руски историци считат, че има и други аргументи за решението на Сталин. Той разбирал, че би трябвало да се провиснал големи суми за поощрения на участниците във войната, а в оня миг това било доста мъчно. Освен това благодарностите и възхищението се адресирало до хората, воювали на фронта, а тези в тила, които работели непрекъснато в фабрики и заводи, окито се лишавали от всичко в името на успеха, оставали в сянка. Така се създавало разделяне сред хората.

Да напомним също, че Сталин отменил 9 май като почивен ден за сметка на 1 януари. Аргументът бил доста елементарен: да съумеят прекалилите с алкохола на Нова година, да се оправят с махмурлука…

Парадът на Червения площад от дълго време е едно лъскаво нещо, плод на пропагандата на Кремъл и проявление мощ от страна на президента Путин, в сравнение с празненство за всички съветски жители. В центъра на вниманието тази година, както в никакъв случай до момента, няма да останалите живи неколцина ветерани, а държавното управление и военната мощност. Политиците интензивно употребяват победоносната връзка, пробвайки се да трансфорат националния национализъм в гласове на избори и най-много в поддръжка на така наречен „ специфична военна интервенция “, която зя останалия свят си е война и експанзия. Празникът към момента е известен, само че хората са изтощени от агитация и демонстрации на ракети, танкове и самолети. Да не приказваме за облечените във военни униформи и размахващи автомати деца. Изпразва се от наличие и походът на Безсмъртния полк.

Прелюбопитни са резултатите от социологическо изследване, извършено от самостоятелната „ Група Белановски “. Само 12% от интервюираните изпитват горделивост от Победата. Още по-малко – 8 на 100 изпитват злоба към нападналите Съветския съюз. Само 0,2% от интервюираните съжаляват, че не са взели участие в успеха. Затова пък 30,2 на 100 от руснаците упрекват Сталин за милионите жертви и по тази причина, че не е съумял да предотврати войната. 16,6 на 100 пък са сериозно настроени към некадърността на руските генерали във войната. От поколението 75+ единствено 3% се гордеят с Победата, а 0,0 на 100 ненавиждат агресора Германия…

Затова пък 46,7 на 100 от интервюираните считат, че успеха е станала допустима с помощта на военната помощ от страна на Съединени американски щати и Англия. Други 24% са уверени, че без съдружниците Съюз на съветските социалистически републики е нямало да се оправи със отбраната на страната. 56,2 на 100 от жителите на днешна Русия считат, че информацията за Великата отечествена война е плод на агитация и е манипулирана. В последна сметка над 70 на 100 от руснаците считат парада на 9 май изцяло непотребен.

През последните години в Русия е фешън на парадите за 9 май деца да бъдат обличани във военни униформи и да дефилират с оръжие в ръка. Това е огромна неточност, тласкане на детското схващане към експанзия, да не кажа по-остра дума, безапелационен е съветският психолог Лев Кондравцев. Дете в униформа с автомат е тежък комплекс на някой от родителите. Това, че ръководството на страната подтиква сходна мода е неоправдателно е неясно. Това е грях, счита още Кондравцев.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР