Нека не разглеждаме страдащия от шизофрения като екзотично животно, което

...
Нека не разглеждаме страдащия от шизофрения като екзотично животно, което
Коментари Харесай

Експерт: Нека не разглеждаме страдащия от шизофрения, като екзотично животно

" Нека не преглеждаме страдащия от шизофрения като екзотично животно, което е избягало от зоопарка. " Това сподели в изявление за Радио " Фокус " – Варна ръководителят на Катедрата по психиатрия и клинична логика на психиката към Медицински университет – Варна и шеф на профилирана Клиника в УМБАЛ " Св. Марина ", проф. доктор Христо Кожухаров по отношение на отношението на обществото към хората, страдащи от тази болест. На въпроса какво би трябвало да направи човек, в случай че види някой със признаци на шизофрения на улицата, професорът посъветва да се потърси помощ от способените институции, с цел да може да се обезпечи вярното лекуване и грижа за индивида.
" Това са заболели хора, както са заболели хората, които имат физически болести. Ако пациентът е рисков с държанието си за близките, примерно, в случай че в резултат на гласовете, в резултат на налудностите, които има, предприемe някакво защитно или нападателно държание, тогава би трябвало да се уведоми прокуратурата. Но в случай че пациентът просто е откъснат в мислите си, несъобразен, само че непречещ на другите, в случай че познава околните му или районна психиатрична работа, психолози, обществени служащи, би трябвало да открият контакт с него, с цел да могат да му оказват помощ ", уточни проф. доктор Кожухаров. Той изясни, че обществото би трябвало да разбере обстоятелството, че положението на тези хора е съществено, те нямат връзка с действителността и в множеството случаи не осъзнават, че имат някакъв проблем. За да може да бъде вярно разбрано положението на болните от шизофрения, професорът сподели, че би трябвало да бъдат разбрани признаците, които те демонстрират.
" Най-честите признаци, които се срещат, това са по този начин наречените позитивни или положителни признаци т.е. появява се нещо със знак плюс. Нещо, която по принцип липсва в мисленето – появяват се налудности. Това са неправилни вярвания, които не са в сходство нито с културалната среда на обособения субект, нито с интелигентността му. И особено е, че тези налудности не могат да бъдат разколебани посредством предложение на логичен доводи ", сподели още експертът.
По думите му, най-често сходни налудности са възприятие за гонене, за отношение, за влияние, за узнаване на мисли, за предаване на мисли и други Професорът добави, че пациентите могат да имат халюцинации, като те могат да бъдат образни, слухови, обонятелни, вкусови или тактилни такива. Страдащите от заболяването могат да чуват гласове, които им заповядват да правят нещо или разясняват върху това, което се случва към дадения човек. Проф. Кожухаров изясни, че различен вид признаци при болните от шизофрения са отрицателните такива т.е. отпадат неща, които би трябвало да участват в естествената психическа активност на човек.
" Примерно, пациентите са обществено оттеглени, отдръпват се от обществените си действия, стопират да поддържат връзка с другари и сътрудници, стават по-затворени в себе си, без да търсят обществени контакти с другите. И значимото е, че това не им пречи. Емоциите може да се притъпят – да не могат да ги изразят прочувствено. Да има противоположни страсти, когато приказват за нещо тъжно, да се смеят или противоположното ", заяви психотерапевтът. Според него, огромният проблем освен това заболяване е, че част от пациентите не осъзнават положението си и не търсят интензивно помощ, тъй като не считат, че имат потребност от такава. Професорът добави, че в такива случаи е значима ролята на техните близки и на обществото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР