Нека честно да си отговорим дали сме достойни за саможертвата

...
Нека честно да си отговорим дали сме достойни за саможертвата
Коментари Харесай

Иван Таков с разтърсващи думи за Вапцаров

Нека почтено да си отговорим дали сме почтени за саможертвата на Вапцаров и неговите приятели и имаме ли тяхната мощ и религия през днешния ден да се борим за по-добрия утринен ден, прикани ръководителят на Българска социалистическа партия - София в словото си на Гарнизонното стрелбище
Верността към жанр, народ и татковина са трите стълба, които държат гръбнака и главата ни изправени. Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия - София Иван Таков в словото си във връзка 81 години от разстрела на Никола Вапцаров и неговите приятели Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов. Отбелязването на годишнината на Гарнизонното стрелбище в София беше проведено от Градския съвет на Българска социалистическа партия - София, дружно с Българския антифашистки съюз, Съюза на българските писатели и Съюза на българските публицисти. На събитието участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов, членове на Градския съвет на столичните социалисти, народни представители и общински съветници от Българска социалистическа партия, роднини на Никола Вапцаров и на неговите приятели, както и представители на посолството на Руската федерация в България.

" Всяка година на 23 юли се събираме на Гарнизонното стрелбище, с цел да отбележим едно трагично събитие, да си напомним една черна страница от българската история. Днес отброяваме 81 години от оня момент, в който проехтяват фашистките изстрели и поставят завършек на живота на шестима почтени български мъже. Фашистите обаче тогава не знаят, че с тези истрели обричат на величие Никола Вапцаров, Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов, сподели в словото си Иван Таков. - Саможертвата на Вапцаров, на другарите му и на още хиляди герои са кървавият налог, който България заплаща, с цел да не бъде още веднъж раздрана след Втората международна война като съдружник на нацистка Германия ".
-->
Лидерът на столичните социалисти означи, че левите хрумвания и идеали, фантазията за един по-справедлив и по-добър свят не може да бъдат унищожени с патрони, а доказателство за това е безсмъртието на Вапцаров и на неговите приятели.

" Няма " бронебойни патрони " против вярата, дързостта и фантазиите, сподели още той. - Фактите от историята не може да бъдат изтрити и заличени от нападателните и кресливи безродници. И през днешния ден, 81 години след тези злокобни картечни откоси, лишили без време живота на Вапцаров и на неговите приятели, битката на социалистите и антифашистите в България продължава да бъде същата. Бедността и несправедливостта не са победени. Разделението в обществото ни скоростно се разраства, предизвикано от вътрешни и външни политически фактори. Фашистките огнища все по-често се разгарят, а омразата изтласква обичта сред хората ".

Иван Таков изрази паника от агресивното деформиране на обстоятелствата от историята, съгласно краткотрайната обстановка, което придобива чудовищни размери. " Лъжите и операциите провокират все по-опасни конфликти по оста фашизъм-антифашизъм, означи той. - Лъжата, че в България не е имало фашизъм, прокарвана настоятелно от едно кресливо малцинство, набира все по-голяма известност измежду десните екстремисти. Именно против фашизма и ксенофобията, против бедността и неналичието на правдивост е битката на Вапцаров и на неговите приятели. За вярата в идеалите си всеки от тях заплаща с младия си живот. А почтени ли сме ние през днешния ден за тяхната всеотдайност?! Вярваме ли в техните идеали?! Борим ли се за техните дела?! Реализирахме ли фантазията им?! "

Председателят на Българска социалистическа партия - София съобщи още, че през днешния ден България е тъкмо това, против което преди 81 години Вапцаров и неговите приятели са се борили и продължи с апел всеки да си отговори почтено на въпросите: " Притежаваме ли ние през днешния ден тяхната мощ, вярата им за по-добро бъдеще? Имаме ли като тях фантазия за по-справедлив свят на равните благоприятни условия за хората? Или сме се свили в егоизма си, изтрили паметта си и изоставили полезностите си? ".

Иван Таков добави, че в днешното бурно време знанието и паметта за предишното и героите са ни жизненоважни. " Разстрел, и след разстрела - Вечност. Любов и Вяра не умират! Поклон пред паметта на Никола Вапцаров, Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов ", приключи словото си водачът на Българска социалистическа партия - София.

--
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР