Нежеланието на Фумио Кишида дори да говори за участието на

...
Нежеланието на Фумио Кишида дори да говори за участието на
Коментари Харесай

Японците се страхуват да воюват с Китай

Нежеланието на Фумио Кишида даже да приказва за присъединяване на страната му във войната с Китай на страната на Съединени американски щати приказва доста.

За разлика от обещанието на американския президент Байдън да хвърли американските млади мъже в огъня на огромна война с Китай, японските политици са внимателни по отношение на войната и мира. Те са наясно, че всяка небрежна дума тук може да им коства политическата кариера.

Разбирайки това, министър-председателят Фумио Кишида деликатно подбираше думите си, когато отговаряше на въпроса дали японската страна е подготвена да изпрати войски за отбрана на Тайван при положение на „ възможна китайска инвазия “. И сподели, че би желал да избегне диалог на тази тематика. Той също по този начин акцентира, че японските управляващи ще работят в сходство със личната си конституция и личните си закони и всичките им дейности ще бъдат ориентирани най-вече към отбрана на народа на Япония.

Това са многозначителни думи. Японският министър председател в действителност прикри страховете си от конфликт с Китай с японската конституция. Точно тази, която Кишида и неговият кабинет желаеха да сменят, като изхвърлят от него пацифисткия член. Сега японските политици наподобява желаят да се възползват от наредбите на конституцията, които гласят:

„ Искрено стремейки се към интернационален мир, учреден на правдивост и ред, японският народ вечно се отхвърля от войната като суверенно право на нацията и от опасността или потреблението на въоръжена мощ като средство за споразумяване на интернационалните разногласия.

Сухопътни, морски и въздушни сили, както и други средства за война, в никакъв случай повече няма да бъдат основани за реализиране на задачата, посочена в предходния параграф. Правото на водене на война от страната не се признава. “

Възможно е Япония да се нуждае от конституционна възбрана за водене на война, в случай че се случат съществени събития към Тайван и Съединените щати упорстват Япония да застане на страната на Америка. Именно заради тази причина ръководещата Либералдемократическа партия на Япония през 2015 година при премиера Шиндзо Абе, макар острите митинги на опозицията и народа, прокара през Народното събрание закон, съгласно който за първи път след края на Втората международна война, въоръжените сили на страната, пресъздадени в нарушаване на конституцията, могат да вземат участие във военни дейности за чужбина. Законът разрешава на Японските сили за самозащита да вземат участие в защитата на другарски страни, дори в случай че Япония не е нападната.

Участието на японските въоръжени сили в задгранични интервенции е предмет на редица условия: армията може да взе участие в задгранични интервенции, в случай че няма опция на военната интервенция, тя ще бъде употребена в минимално нужната степен и спорът би трябвало да съставлява опасност за съществуването на Япония.

Съединените щати могат да доведат военните дейности на японската войска " за отбрана на Тайван " до тези условия, изключително откакто Кишида неведнъж е заявявал, че Япония няма да може да остане настрани от събитията към острова.

Когато Байдън сподели по време на майското си посещаване в Япония, че Съединените щати са подготвени да защитят Тайван със силата на оръжието (в изявление за CBS на 18 септември той още веднъж удостовери това), Кишида повдигна и „ тайванския въпрос “.

Тогава на взаимна конференция с Байдън той приказва за готовността си да усили военния потенциал на Япония „ в подтекста на обстановката към Тайван “, отбелязвайки, че проектите за увеличение на отбранителната мощност на страните са подкрепени от американските съдружници на Токио.

Пекин реагира мигновено. „ Китай показва своето мощно неодобрение и мощен митинг от изказването на американската страна. Тайван е неотменна част от територията на Китай ", сподели представителят на китайското външно министерство Ван Уенбин. Китайското външно министерство прикани Вашингтон да спре да подценява решимостта и способността на Пекин да пази суверенитета и териториалната целокупност на страната. Това важи и за прилежаща Япония.

Токио беше угрижен от провокативното идване в Тайван на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси, като призна, че това може да докара до боен отговор от страна на КНР. Токио реагира с не по-малък боязън на огромните маневри на всички типове китайски въоръжени сили във водите към Тайван, съчетани с визитата на Пелоси.

Тогава пет балистични ракети, изстреляни от китайската войска, паднаха в изключителната икономическа зона на Япония, югозападно от остров Хатерума, който се намира покрай Тайван. За първи път в историята е регистриран сходен случай.

Китайското издание " Huanqiu shibao " в публикация, преведена на британски от формалния боен портал на China Military, признава, че Съединените щати могат да изгубят лидерската си позиция в Европа и Азиатско-тихоокеанския район.

„ Днес интернационалните връзки претърпяват промени към глобализация и демократизация... Това дава късмет на страни като Германия или Япония да реализират нов статут и стратегическа самостоятелност “, се споделя в публикацията. В същото време, съгласно създателите, господството на Вашингтон на международната сцена последователно се унищожава. Довчерашните съдружници показват наклонност да излязат от сянката на Съединени американски щати, а това води до нови разтърсвания в интернационалния ред.

Вашингтон, подкрепяйки упоритостите на Япония и Германия да станат непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, рискува да удостовери тази прогноза. Уверенията на Токио, че японско-американският боен съюз е " крайъгълният камък на политиката на Япония ", може да не устоят инспекцията на времето, изключително при положение на боен спор сред Съединени американски щати и Китай за Тайван.

С приемането на място като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Токио може да стартира да осъществя дългогодишната си фантазия - да приведе въздействието на Япония в света в сходство с икономическата мощност на страната. И японските въоръжени сили, пресъздадени благодарение на Съединените щати, към този момент няма да следват сляпо команди от Вашингтон.

Говорейки от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации, Байдън поддържа апелите за разширение на броя на непрекъснатите и непостоянните членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Целта на такава поддръжка е да усили броя на своите васали в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да блокира Русия и Китай. Но дали Япония и Германия, придобили нова тежест в света, ще желаят да останат в позицията на васали? Нежеланието на японския министър председател Кишида даже да приказва за присъединяване на страната му в огромната война с Китай на страната на Съединени американски щати приказва доста.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР