Неизвестни изпочупиха прожекторите от художественото осветление на северната крепостна стена

...
Неизвестни изпочупиха прожекторите от художественото осветление на северната крепостна стена
Коментари Харесай

Вандали вилняха в римския град Абритус край Разград

Неизвестни изпочупиха прожекторите от художественото осветяване на северната крепостна стена на римския град Абритус в едноименния археологически резерват край Разград. Вандалският акт е осъществен късно през нощта. Щетите занапред ще се пресмятат, само че възобновяване им не е по опциите на Регионалния исторически музей.

Погромът бил открит рано сутринта, когато археолозите от музея пристигнали на работа.

Забелязахме, че доста от прожекторите са безусловно строшени от камъни и сякаш е стъпвано върху тях. И когато минахме по цялата крепостна стена установихме, че 21 прожектори са изцяло унищожени, сподели Галена Радославова, шеф на Регионалния исторически музей.

Тя счита, че вандалите са си устроили съревнование.

Или са под въздействие на някакви наркотични субстанции, или алкохол, не мога да си обясня, да дойдеш да си вземеш камъни от стената и да ги хвърляш съзнателно по тези прожектори, уточни Радославова, представена от Българска национална телевизия.

Резерватът няма пазачи, за какво музеят не може да си разреши разноските за възнагражденията им. Разчита се на видеонаблюдение.

Има възможност нарушителите да бъдат разпознати по записите от охранителните камери. Полицията ги търси. Ако не бъдат открити обаче, локалният музей ще би трябвало да се надява само на помощ от общината или от страната, с цел да бъдат поправени провалите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР