Неизвестен портрет на Винсент ван Гог беше открит на обратната

...
Неизвестен портрет на Винсент ван Гог беше открит на обратната
Коментари Харесай

Откриха неизвестен автопортрет на Ван Гог на гърба на картина

Неизвестен портрет на Винсент ван Гог беше открит на противоположната страна на неговата картина „ Портрет на селянка с бяла шапка “ 137 години след основаването й, заяви Daily Mail. В Националната изложба на Шотландия, където се съхранява творбата на художника от 1885 година, решили да създадат рентгенови фотоси на картините в навечерието на нова галерия в Единбург. Именно тогава специалистите забелязали на гърба на платното изображение, което досега било закрито с картон и замазано с няколко пласта лепило.

Цели 137 години картината е крила тайната на великия нидерландски живописец, който през 1890-а, надълбоко депресиран, поставя завършек на живота си с патрон в гърдите едвам 37-годишен. Предполага се, че рисунката е била „ запечатана “ преди галерия при започване на ХХ век. На появилия се портрет фантом се вижда космат мъж с широкопола шапка и завързан на врата шал. Според експертите тази работа може да е един от първите опити на Ван Гог да рисува свои автопортрети. Те считат, че е основана от създателя на „ Слънчогледи “ преди 1888 година, когато той отрязва лявото си ухо след скандал. Художникът, който постоянно е мизерствал, употребява наново платна, с цел да спести пари. Новооткритото изображение припомня неговия „ Автопортрет със сива филцова шапка “, приключен през 1888-а.

„ Много сме разчувствани да споделим това изобретение. Моменти като този са извънредно редки. Какъв необикновен подарък за Шотландия, който вечно ще бъде под грижите на националните ни галерии “, разяснява от името на институцията проф. Франсиз Фаул.  

Сега посетителите на галерията ще могат да прегледат рентгеновото изображение на новооткрития ескиз благодарение на специфична инсталация на изложбата „ Вкус към експресионизма “ в Шотландската академия в Единбург в края на месеца. Според изданието има възможност автопортретът на Ван Гог и „ Портрет на селянка с бяла шапка “ да бъдат отделени, само че ще са нужни доста време и непосилен труд от страна на реставраторите.

Изложбата „ Вкус към импресионизма “, включваща забележителното изобретение, ще бъде разполагаем на посетителите на шотландската столица от 30 юли до 13 ноември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР