Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в

...
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в
Коментари Харесай

Патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия за Цветница

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски " точно на Цветница.

В литургията взеха присъединяване основният секретар на Св. Синод Мелнишкият свещеник Герасим, Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на Софийския митрополит и други висши клирици.

Хиляди са българите, които пристигнаха през днешния ден в най-големия ни православен храм, с цел да благословят върбовите клончета, които ще слагат над праговете на домовете си.

На Цветница в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клончета. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клончета портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клончета символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. В този ден, който е през интервала на постите, се позволява риба.
Според старите български традиции имен ден честват всички, носещи имена на цветя, растения, шубраци и дървета - Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и др.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР