Нефтохим работи основно с руски петрол, съответно купува с все

...
Нефтохим работи основно с руски петрол, съответно купува с все
Коментари Харесай

Има ли спекула с цените на горивата? Обяснението на икономиста

" Нефтохим работи главно с съветски нефт, надлежно купува с все по-голяма отстъпка - надлежно няма причини за съществено повишаване на цената на горивата в България ". Това написа във фейсбук икономистът Георги Ангелов във връзка цените на петрола.

" Цената на петрола на интернационалните пазари се подвигна в последните дни поради войната в Украйна. Като се каже цена на петрола, нормално се схваща нефт вид " Брент " - цената на нефт вид " Брент " се увеличи от към 95 $ на барел до към 114 $ на барел през днешния ден.

По-различно стоят нещата, обаче, с съветския нефт - така наречен нефт вид " Уралс ". Поради слабото търсене той се продава с отстъпка, през вчерашния ден беше 22 $, през днешния ден Шел е купил съветски нефт с отстъпка 28 $.

Причината е, че доста западни компании не желаят да купуват съветски нефт и на търговете съветските компании дават отстъпка, с цел да съумеят да продадат петрола си.Но макар отстъпките, към половината количество съветски нефт остава непродадено - т.е. към 4 милиона барела на ден (според някои източници е даже над 5 милиона барела).По тази причина всеки ден отстъпката се усилва в обезверен опит да се намерят купувачи на съветския нефт.За България това е от необикновен интерес, защото Нефтохим работи главно с съветски нефт, надлежно купува с все по-голяма отстъпка - надлежно няма причини за съществено повишаване на цената на горивата в България.Оправданието " петролът е безценен, по тази причина горивата нарастват " не важи. Може да се измислят вероятно други оправдания, само че това тъкмо - не ", написа Ангелов в обществената мрежа, представен от Блиц.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР