Неформални мрежи в Персийския залив подпомагат преноса на пари за

...
Неформални мрежи в Персийския залив подпомагат преноса на пари за
Коментари Харесай

Как радикални групи използват древна банкова система, за да се финансират

Неформални мрежи в Персийския залив подкрепят преноса на пари за финансиране на терористични групи, съобщи в собствен отчет през октомври 2016 година Комитетът по национална сигурност на Съединени американски щати.

Милиони долари минават през ръцете на куриери, банкови преводи и обменни бюра в посока Сирия, Ирак и други страни, в които през днешния ден оперират разнообразни групировки. За държавните управления в Залива е изключително мъчно да проследят кои предприемачи изпращат пари и до каква степен. Със същия проблем се сблъскват и други страни като Съединени американски щати и Русия.

Държавният департамент глоби няколко сходни неофициални мрежи за транспорт на пари, които са свързвани с терористични групи. През 2012 година Министерство на финансите на Съединени американски щати вкара в „ черния лист “ три такива мрежи - Haji Khairullah Haji Sattar Money Exchange (HKHS), Roshan Money Exchange (RMX) и Rahat Ltd. Те оперират най-вече в Пакистан и Афганистан, където трансферират пари на талибаните.

Две години по-късно, Съединени американски щати глобиха Haji Basir & Zarjmil Co. – компания, която е обвинена, че превежда пари на членове на "Ислямска страна ", талибаните и Ал Кайда.

На 7 февруари тази година, Съединени американски щати глобиха още трима души – Рахман Зеб Факир Мухаммад, Хизб Уллах Астам Хан и Дилавар Хан Надир Хан. Те работят за Фазийл Атул Шайх Абу Мохамад Ал Пешавари, прочут като Шейх Аминуллах. През своето религиозно учебно заведение в Пакистан, в продължение на години, Аминуллах оказва помощ с логистика, заслон и пари членове на Ал Кайда и талибаните.

Други страни също пробват да ударят тези мрежи. През миналата седмица, Националната разследваща организация на Индия арестува Абдул Самад по съмнения, че трансферира пари от предприемачи в Персийския залив към членове на Лашкар-е-Тайба – пакистанска група, оперираща в региона на Кашмир. Самад е петият задържан по отношение на сходна активност, откогато през декември предходната година Индия започва следствие на финансиране на организации.

Въпреки всички опити на Съединени американски щати и интернационалната общественост да нападат и отстранен тази система от мрежи за транспорт на пари, тя продължава да съществува и работи на цялостни обороти.

Как става преместването на пари и за какво не се засичат?

Системата от мрежи за неофициален транспорт на пари носи името „ хауала “ и тя остава главен способ за финансиране на групировки, изключително в страни, където правоприлагането е едва, а недоверието в държавното управление високо. Всъщност, терористичните групи използват хауала по най-лош метод, като по този метод заплашват вековна традиция, на която са разчитали генерации.

Както за други организации, по този начин и за терористичните групи, преместването, размяната и обменът на пари, е жизненоважен развой, без който не биха имали нито въздействие, нито опция да поддържат мрежите си от симпатизанти и членове.

Подобно на картелите в Латинска Америка, организациите в Близкия изток имат своя неофициална система – тя съществува доста преди въобще да има понятия като „ международен тероризъм “ и „ интернационален джихад “. Тази система е част от всекидневието за мнозина поданици на близкоизточните страни освен в предишното, само че и през днешния ден, и всеки който е пътувал малко повече в този регион на света, в един или различен миг се е сблъсквал с нея.

Думата „ хауала “ стана известна за външните наблюдаващи и анализатори едвам през последните години с надигането на Ал Кайда и след това на "Ислямска страна ". До 2001 година хауала беше безусловно непознато разбиране, въпреки Ал Кайда да употребява системата още от основаването си. Различните организации употребяват хауала, с цел да останат анонимни и по този метод банковата система не засича паричните преводи.

„ Ислямска страна “: Ние сме във вашия дом

Бойците на "Ислямска страна " се завръщат у дома и няма ясна тактика за тях

Хауала на арабски значи „ трансфер, транспорт “ и съставлява неофициална система за транзакции, основана на взаимното доверие и кодекс на достойнството. Тази система съществува още от 8 век сред арабските и мюсюлмански търговци, пътуващи по Пътя на коприната, които целят да предпазят средствата си от крадци.

Посредством хауала, търговците са финансирали своите интервенции по целия маршрут на търговията от икономическите центрове до нови пазари при започване на Средновековието. По-късно, хауала се популяризира в Африка и Югоизточна Азия.

Днес тази система продължава да съществува и е един от най-честите способи локалното население да трансферира пари към родственици, търговски сътрудници или за персонални цели.

Как работи системата?

Както стана ясно, хауала работи на основата на взаимното доверие. Търговецът, жителят или член на организация не носи действителни пари със себе си, с цел да избегне непотребното внимание.

Човек, живеещ в точка А дава пари на хауала брокер – именуван хауаладар – основан също в точка А. Тогава този брокер се свързва с различен брокер в точка Б и го осведоми, че би трябвало да се дадат пари на различен човек, живеещ в точка Б. За да са сигурни, че парите отиват при верния човек, се разменят пароли, а самите брокери не разменят между тях пари. Вместо това, те записват съответната сума и по-късно уреждат сметката между тях, дали с замяна на богатства и артикули, дали с пари или банкови преводи.

Брокерите също по този начин начисляват дребна такса за услугите си. Реалният адресант на парите от точка А остава в неопределеност – същото е и с получателят. Те могат да употребяват същински имена или псевдоними, а също и да изпратят човек, който е в течение на договорката. Информацията остава най-вече в брокерите.

Основната причина мрежите хауала да се употребяват от терористични групи е, че те не остават следи, нито употребяват хартия, разпечатки и други. Основната информация е у брокерите, само че тя не се води в бележници.

Хауала съставлява огромна компликация за правоприлагащите органи и организации да разкрият мрежите от хора или да схванат кои групи вземат участие в тази неофициална система. Именно поради това "Ислямска страна " употребява този метод да трансферира пари, в това число към Европа.

Неформалните системи се употребяват и за спонсориране на офанзиви

Талибаните, Ал Кайда и Ислямска страна употребяват съществуващата система хауала за своите персонални цели и най-много за спонсориране на интервенциите си. Чрез хауала те трансферират средства към локални клонове или за офанзиви отвън териториите, които управляват.

За значимата роля на хауала се схваща едвам през 2004 година, когато излиза отчет на комисията, назначена да проверява офанзивите от 11 септември 2001. Според данните, Ал Кайда придвижва обилни средства през сходни мрежи в Дубай и Пакистан, и през целия Близкия изток.

Хауала е желан способ за транзакции по същата причина, поради което милиони хора употребяват мрежата – тя не оставя забележими следи, а парите не влизат в банковата система и не могат да се проследят от международните финансови институции и локалните държавни управления.

По разследващи данни на Съединени американски щати, десетте членове на пакистанския клон на талибаните, виновни за офанзивите в Мумбай през 2008 година, оставили мъртви 183 души, са употребявали мрежите на хауала, с цел да финансират интервенциите си.

И "Ислямска страна " употребява неофициалните мрежи хауала

Един от най-важните въпроси, които се чуват около надигането на "Ислямска страна ", е по какъв начин джихадистите финансират интервенциите си и от кое място получават пари, с цел да развиват активността си. Тази тематика към този момент получи голям брой положителни и пълноценни отговори от 2014 насам и те напомнят това, което към този момент съществуваше като процедура при Ал Кайда, а точно потреблението на неофициални системи за преместване и замяна на пари.

Новото при "Ислямска страна " беше, че те употребяват данъчна система в подчинените им територии. Те не престават да вършат това, въпреки и с доста по-малко територия. Наред с неофициалните системи за замяна на пари, ИД имаха и достъп до естествени запаси като газ и нефт, които успяваха с медиатори да продават надалеч отвън териториите си.

„ Умирай мъчно “ за джихадисти. Как ИД набира членове

ИД: Не сме не запомнили Балканите, просто бяхме заети

"Ислямска страна " също разчита на хауала и тя съставлява съществена част от финансовата конструкция на организацията до през днешния ден. Точно по този метод са прехвърляни пари от Сирия към други клонове на ИД – като този в Либия, да вземем за пример. Само преди месец излезе информация на иракските и американски служби, че ИД съумява да придвижва пари, макар всички опити групировката да бъде унищожена. Така да вземем за пример, благодарение на мрежите на хауала, джихадистите съумяха да вкарат пари и в законен бизнес с обменни бюра, които съгласно новите данни възлизат на над 200 милиона $.

Милиарди, които никой не вижда

Хауала не е откритие на радикалните групи – те единствено я употребяват. Тя всщност е съществена неофициална банкова система в Близкия изток, Северна Африка и Югоизточна Азия. Така да вземем за пример, по данни на американското Министерство на финансите и пакистанската администрация, влизащите в Пакистан средства чрез хауала се правят оценка на близо 7 милиарда $ всяка година.

Според отчет на Държавния департамент от 2015 година, в Афганистан, към 90% от финансовите транзакции са задвижвани през хауала мрежи, в това число продан на пари, прехвърляния, търговия и други.

Хауала се употребява и от бежанци и мигранти. Според откриватели, към 90% от заплащанията, които хора, бягащи от война дават на контрабандисти и трафиканти, минават през хауала мрежи. По същия метод мигранти изпращат към 390 милиарда $ годишно на фамилиите си.

Правителствата, несъмнено, пробват да нападат хауала по всевъзможен метод, макар че тази система се употребява най-вече от елементарни жители. Хауала съществува точно заради неналичието на доверие в локалните държавни управления, само че дружно със Съединени американски щати, техните опити да се унищожи хауала, не престават.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР