Недоволство на зърнопроизводителите от цялата страна. В няколко града в

...
Недоволство на зърнопроизводителите от цялата страна. В няколко града в
Коментари Харесай

С трактори и тежки машини: Зърнопроизводителите излязоха на протест


Недоволство на зърнопроизводителите от цялата страна. В няколко града в страната има протестни демонстрации с трактори и тежки машини, а мотивът е импорт на зърно от Украйна.

В три лъча поетапно стачкуват зърнопроизводители в Бургаско. С трактори и други селскостопански машини, те излязоха в Бургас, Карнобат и Айтос. Основните им претенции са ориентирани против нерегламентирания безмитен импорт на украинско зърно и против така наречен „ зелена договорка “, която в селското стопанство включва проекти за доста понижаване на химикалите като пестициди, торове и антибиотици.

Снимка: Емил Димитров


1000 тона царевица и 1000 тона слънчоглед залежават в зърнобазата на Теодор Иванов край Карнобат. Основната причина - импорт на по-евтино зърно от Украйна. „ Пазарът е 0, не се продава нищо, единствено жънем и складираме. И в един миг няма къде да складираме повече, без значение, че тази година продукцията не е от най-хубавите, най-богатите реколти, само че ето продукцията седи “, сподели Иванов.

Снимка: Емил Димитров


От 10 години Жеко Димитров работи като тракторист във компания за произвеждане на зърно. Включва се в митинга поради ниската заплата, която получава.

Протест на аграрни производители имаше и в Хасково. „ В момента пазара не работи. И доста от сътрудниците, които са по-малки, с такива цени на торове ще банкрутират “, споделя Станислав Стоянов.

Снимка: Цветелин Цветанов


В София протестиращите оповестиха настояванията си в обща декларация, която ще връчат на земеделския министър.
Протестите в общо 12 страни в Европа не престават до 16-и септември.

Зърнопроизводителите от цяла Русенска област се включиха с трактори в митинга против вноса на зърно от Украйна. Шествието потегли в 11 часа от бул. “Христо Ботев “ в Русе, като ще премине по интернационалния път за и от Дунав мост, след което машините ще се върнат на началния пункт.

Снимка: Цветелин Цветанов


Фермерите упорстват страната да се намеси, с цел да не се стига до банкрути в бизнеса. Изкупната цена на зърното съгласно тях би трябвало да се увеличи, с цел да могат да покриват разноските си.

И в Добрич десетки трактори се събраха и минаха по главните булеварди на града в символ на митинг.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР