Недостигът на вода и водната криза вероятно ще засегнат половината

...
Недостигът на вода и водната криза вероятно ще засегнат половината
Коментари Харесай

ЕК поиска от страните членки да употребяват повторно отпадните води заради сушата

Недостигът на вода и водната рецесия евентуално ще обиден половината хидрологични басейни в Европейския съюз до 2030 година, което ще наложи страните членки да се научат да използват наново модифицирани отпадни води, разгласи Европейската комисия, представена от Франс прес.

" Сладководните запаси са малко и понижават. Наша отговорност е да спрем пилеенето на вода и да използваме тези ресурси допустимо най-ефективно ", акцентира Вирджиниус Синкевичиус, комисар по околната среда, океаните и рибарството, в своите инструкции към 27-те страни членки по отношение на реутилизацията на водата в земеделските браншове.

Повече от 40 000 милиона куб. метра отпадни води се преработват всяка година в Европейски Съюз, само че единствено 964 милиона куб. метра от тях се използват наново, се вижда от данните, предоставени от Комисията.

Повторната приложимост на вода сега се ползва сполучливо в доста страни членки на Европейски Съюз, както и в Израел, Калифорния, Австралия и Сингапур, прецизира Европейска комисия. В това отношение Франция е дадена за образец с повторната приложимост на отпадни води в размер на 7,7 милиона куб. метра годишно.

" Тази процедура все още е развита в доста по-малка степен от цялостния си капацитет в Европейски Съюз ", установи Комисията.

Липсата на базова рамка за повторната приложимост на водата и дребното общественодостъпна информация за преимуществата от тази технология са двете огромни спънки, които попречват по-широкото разпространяване на тази процедура измежду 27-те ", акцентира Синкевичиус.

По-сериозни регулаторни и финансови тласъци биха могли да оказват помощ на Европа да използва наново повече от шест милиарда куб. метра вода до 2025 година, аргументира се Европейската комисия.

На дефицит на вода сега са изложени 11% от популацията на Европейски Съюз и 17% от неговата територия, като най-сериозна е обстановката в средиземноморската част на континента, където към 50% от жителите живеят в непрекъсната водна рецесия през летните месеци.

Съществува риск сушата и дефицитът на вода да стават все по-чести и по-продължителни в бъдеще, предизвестява още Комисията. Те засягат земеделието, туризма и промишлеността и могат да доведат до големи последствия върху околната среда. Поради доста ниското количество вода в реките и езерата влажните зони изсъхват и солената вода се инфилтрира в подпочвените води.

Европейският съюз вкара правилник за повторната приложимост на отпадни води, използван от юни 2023 година В допълнение към него Европейската комисия предложи инспектиране на европейското законодателство, обвързвано с излъчванията от индустриално произвеждане и преработката на градските отпадни води за насърчаване на повторната приложимост на вода.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР