Недостигът на сън, преумора и стресът водят до метаболитни нарушенияСънят

...
Недостигът на сън, преумора и стресът водят до метаболитни нарушенияСънят
Коментари Харесай

Правилата за здравословен сън или защо сънят е безплатен козметолог

Недостигът на сън, изтощеност и стресът водят до метаболитни нарушавания

Сънят заема към една трета от живота на човек. Знаем сигурно, че без сънтялото не може да действа. Какво тъкмо се случва в този миг и за какво е толкоз значимо да се поддържа модел на сън при всевъзможни житейски условия, вижте в този момент:

Дълго време се смяташе, че както тялото, по този начин и мозъкът въобще не действат по време на сън. Науката обаче е потвърдила противоположното: сънят е интервал, когато мозъкът работи интензивно върху цялостен набор от процеси, нужни освен за обезпечаване на живот, само че и за възстановяване на качеството му. Тези процеси засягат както физическото, по този начин и психическото здраве на човек, изяснява.

Цикли на съня

Докато спите, мозъкът непрестанно повтаря едни и същи дейности и процеси, които са разграничени на две етапи: REM и NREM сън. Те съставляват цялостен цикъл на съня, който се повтаря четири до пет пъти на нощ. При първото повтаряне на този цикъл бавният сън лишава по-малко време от бързия сън, само че през нощта съотношението им се изравнява.

Фазата REM сън се назовава още фаза на бързото придвижване на очите (REM фаза), защото в същото време очите интензивно се движат под затворените клепачи, а мозъчните процеси са съвсем толкоз дейни, колкото и по време на пробуждане. Честотата на дишане и сърдечната периодичност се усилват, огромните мускули на тялото се отпускат и тъкмо в този миг сънуваме. Смята се, че в случай че ненадейно се събудим по време на REM сън, може да изпаднем в сънна парализа.

Бавен или не-REM съня, е етапа, когато всички процеси в тялото се забавят. Състои се от четири стадия. Първото е граничното положение сред бодрост и заспиване. Вторият е плитък сън, когато сърдечната периодичност и честотата на дишане остават същите, само че телесната температура пада. Третият и четвъртият стадий са бездънен сън. REM сънят е извънредно значим. Той оказва помощ на тялото да си почине и да се възвърне, а също по този начин усъвършенства способността на мозъка да учи и помни.

Вградени механизми

Сънят в нашето тяло се контролира от два съществени процеса: циркадните ритми и самото предпочитание за сън.

Циркадните ритми се управляват от биологичен часовник, ситуиран в мозъка. Този часовник реагира най-вече на светлина - стартира производството на хормона мелатонин в тъмното и го изключва, когато усети светлина.

Желанието за сън е извънредно значимо, тъй като тялото се нуждае от отмора толкоз, колкото се нуждае от храна, когато е гладно. През деня това предпочитание последователно се образува и в един миг доближава сериозно равнище и тогава би трябвало да заспите. Има огромна разлика сред желанието за сън и глада. Гладът няма да ви накара да ядете, когато не можете. Но може да заспите във всяка обстановка, даже на среща или до момента в който шофирате. В положение на изключителна отмалялост тялото може даже да влезе в микросън за няколко секунди с отворени очи. Дремката за 30-40 минути ще помогне за понижаване на желанието за сън и ще отсрочи момента на заспиване с няколко часа.

Защо имаме потребност от сън

Качеството и количеството на съня директно въздействат на мозъчната функционалност. Така, преди всичко, наречената гъвкавост или еластичност, на мисленето се отнася за това по какъв начин мозъкът се приспособява и усвоява информацията, която получава. Ако не сте спали задоволително, тогава денем ще е мъчно да се задълбочите в нещо ново и още по-трудно да си спомните за това по-късно. Някои откриватели също по този начин считат, че по време на сън мозъчните кафези са по-добри в изхвърлянето на ненужните отпадъчни артикули.

При липса на сън се усилват и рисковете за здравето. Доказано е, че се ускоряват признаците на меланхолия, ускоряват се болесттите на сърдечно-съдовата система и мигрената, покачва се кръвното налягане. Нивото на имунитет също понижава, което усилва риска от заразяване с вирусни или бактериални болести. Сънят също играе значима роля в метаболизма и постоянната липса на сън може да усили риска от развиване на диабет.

Недостигът на сън, изтощеност и стресът водят до метаболитни нарушавания. При неналичието на сън има закъснение на производството на хиалуронова киселина, както и на еластинови и колагенови нишки.

Всичко това води до повяхване и сухота в кожата.

В умозаключение:

Сънят е извънредно значим за всяко жив създание, без значение от възраст, обществен статус или друго. Той е методът тялото, органите и мозъкът да се рестартират за новия ден!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР