Недостиг на кораби за превоз на автомобили повишава цените за

...
Недостиг на кораби за превоз на автомобили повишава цените за
Коментари Харесай

Недостиг на кораби спира доставките на китайски електромобили към Европа

Недостиг на кораби за транспорт на коли покачва цените за доставка до рекордни равнища и лимитира потока от електрически транспортни средства от Китай към Европа. Спедиторските компании бракуваха по-стари кораби през 2020 година, когато автомобилните фабрики по света не работеха поради пандемията, а упованията са нови кораби за транспорт на коли да не са подготвени през идващите три години, предава FT.

Въпреки това по-бързото от предстоящото възобновяване на международното търсене на коли, в композиция със мощния подтик към експорт на Китай, изправи промишлеността пред дефицит на основни плавателни съдове.

Световните доставки на коли са много разгорещени. Сега производителите на коли се връщат към произвеждане и дружно с износа на Китай корабоплаването от ден на ден се трансформира в борба “, сподели изпълнителен шеф на огромен международен дистрибутор на коли, добавяйки, че броят на употребяваните кораби към момента е с към 10% по-нисък от равнищата преди COVID-19.

Очаква се броят на колите, доставени през океаните, да се е нараснал със 17% през 2023 година до рекорден връх от 23.4 млн. единици, надделявайки предходния връх от 2018 година, показва корабният сътрудник Clarksons. Европейският импорт на коли бележи най-голямото нарастване по отношение на всеки различен район, нараствайки с 40% през 2023 година Прогнозите са Китай да е доставил 4.3 млн. транспортни средства през годината по отношение на по-малко от 1 млн. през 2020 година Япония и Корея са другите огромни експортьори. Недостигът в корабоплаването е довело до повишаване на цените на ежедневните чартъри до 115 хиляди $, което е с 10% повече от 2022 година и седем пъти над цените през 2019 година

Индустрията в този момент „ играе на догонване “. Пазарът е доста затегнат “, показва Стивън Гордън, шеф по изследванията в Clarksons.

„ Отчасти се придвижват доста коли, а няма доста нови кораби, излизащи на пазара. През 2023 година е имало поръчки за 80 нови кораба, само че построяването им лишава към три години “, добави той.

През 2020 година са били бракувани повече превозвачи единствено на коли и камиони, в сравнение с всяка друга година от 2016 година насам, демонстрира данни на корабната брокерска група Braemar. Макар че доста автомобилни производители доставят транспортни средства по света, последният дефицит визира най-много китайските марки, които продават електрически коли в Европа, показват анализатори. Китайските компании са засилили износа поради свръхкапацитет на локалните си фабрики и нямат други други възможности, с изключение на да употребяват морски превоз.

Китайските компании, които създават на локална почва и продават в Европа са напълно изложени на морски транспорт без европейски индустриални фабрики “, сподели Матиас Шмит, анализатор, профилиран в следенето на продажби на е-автомобили в Европа.

По думите му китайските производители устойчиво уголемяват пазарния си дял в Европа, до момента в който покачват продажбите си в района.

„ Делът на колите с китайска марка на континента обаче едвам се е нараснал сред септември и октомври, нещо, което значително се дължи на проблеми с корабоплаването “, прибавя Шмит.

Около един на всеки четири електрическия автомобил, продадени в Европа, идва от Китай, частично заради доставките от Tesla, BYD и Polestar. Renault, BMW и Volvo Cars също създават някои модели в Китай за продажба в Европа.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР