Недостиг на екскурзоводи с китайски и японски език има у

...
Недостиг на екскурзоводи с китайски и японски език има у
Коментари Харесай

Глад за гидове с китайски и японски език

Недостиг на екскурзоводи с китайски и японски език има у нас, разясняват от Асоциацията на екскурзоводите в България (АЕБ) пред „ Монитор “.

Всяка година организацията получава по близо 30 поръчки за участие и все пак към момента има езици, за които гидовете не стигат. От сектора се оплакаха и от неналичието на работна ръка.

Справка в туристическия указател на министерството на туризма демонстрира, че едвам петима екскурзоводи са лицензирани за японски и по един има за корейски и за китайски език. Арабски пък приказват едвам трима. Шведският, норвежкият и датският също не са толкоз постоянно срещани - там записаните са общо 8. Освен тях, чешкият и полският също са дефицитни. За арабски и финландски пък екскурзоводи няма. За сметка на това числата при западноевропейските езици са високи - с британски има регистрирани 693 от общо 1293 гидове, с френски са 168, с немски - 279, испански - 115. Рускоговорящите пък са 432, само че най-вече са тези с български - 1103.

„ Има много групи в последно време, които търсят това, само че членовете ни са по-малко от търсеното “, признаха от асоциацията.

Въпреки това има 43% растеж на искащите да се учат на специалността, демонстрират данните на Министерството на туризма.

За интервала от 1 януари до 21 март тази година са постъпили 18 заявки за явяване на изпит за придобиване на дееспособност за практикуване на специалността „ Екскурзовод “. Средно на година пък се получават по 106 сходни заявки. Те са вписани в Регистъра на правоспособните екскурзоводи, част от Националния туристически указател като все още на влизане в действие на Наредбата за образованието, практическата подготовка и професионалната подготовка, нужни за придобиване на дееспособност за практикуване на специалността „ Екскурзовод “, вписаните в Регистъра екскурзоводи са били 1196.

900 лв. може да стигнат курсовете за екскурзовод у нас. Освен теоретична част, те оферират и процедура както в страната, по този начин и в чужбина. Сертификатите пък важат за цялостен живот и повторно няма да се наложи да се прави подобен масраф. За тази сума той продължава половин година или 960 образователни часа. След края на образованието учащите се изправят пред комисия и в случай че вземат изпита, получават удостоверение за приключена трета квалификационна степен на професионално обучение „ Екскурзовод”. Това важи само за тези, които нямат нито опит, нито подготовка. За тези с процедура зад тила си някои центрове оферират 3-месечни курсове за 600 лева, като часовете могат да се водят и отдалечено или от компютъра.

Подобен център предлага образования в разнообразни сфери на туризма във Варна, София и Бургас в 3 разновидността - месечна, двумесечна и самостоятелна форма на образование. Според нея се дефинират и часовете. Груповото образование за гид за 96 часа коства 708 лева, а в случай че вноската е една, то цената е 648 лева

Самостоятелното образование коства 828 лева или 768 лева за една вноска. В случай, че нямаме разполагаем документ за равнище по език, то центърът предлага и изпит за равнище C1 за 144 лева, който нормално би коствал към 300 лева

1000 лв. е санкцията за тези, които упражняват специалността, без да са вписани в Националния туристически указател според условията на Закона за туризма. Такъв е размерът и на глобата за екскурзовод от страна в Европейски Съюз. При наново нарушаване пък глобата скача с 2000 лева За тези, които не носят идентификационна карта, пък санкцията е 500 лева, а нарушаването става двойно по-високо при повтаряне. Георги Георгиев от Асоциацията на екскурзоводите изясни за „ Монитор “, че контролът за незаконни гидове е алегоричен.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР