Недостатъчният сън допринася за поява на болестта на Алцхаймер, установиха

...
Недостатъчният сън допринася за поява на болестта на Алцхаймер, установиха
Коментари Харесай

Недостатъчният сън води до риск от Алцхаймер

Недостатъчният сън способства за поява на заболяването на Алцхаймер, откриха учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, заяви уеб сайтът MedicalXpress, представен от Българска телеграфна агенция.
Било установено, че лишаването от сън усилва броя на протеините тау в мозъците на гризачи и хора. При заболяването на Алцхаймер протеини тау, съдържащи огромно количество фосфорна киселина, образуват неврофибриларни възли и престават да извършват функционалности, свързани със стабилизиране на вътреклетъчни структури. Смята се, че появяването на неврофибриларни възли способства за гибелта на неврони в мозъците на наранени от заболяването хора.
Оказало се, че когато гризачи не спят нощем, се усилва броят на протеините тау в гръбначно-мозъчната им течност (ликвора). Нарушаването на дневния отдих също така провокирало двукратно увеличение на въпросните протеини през светлата част от денонощието. Анализът на ликвор, извлечен от 8 души след естествен сън или безсънна нощ, посочил, че наличието на протеини тау след бодърствуване се нараснало с 50 на 100.
Специалистите заключили, че протеини тау се натрупват в мозъка през целия интервал на бодърстване, а сънят разрешава да се избавим от непотребното количество евентуално патогенни съединения. Лишаването от сън усилва вероятността да се образуват неврофибриларни възли.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР