Недоспиването в детска възраст води до по-слабо производство на хормона

...
Недоспиването в детска възраст води до по-слабо производство на хормона
Коментари Харесай

Кратък сън – нисък ръст. Реална опасност при децата


Недоспиването в детска възраст води до по-слабо произвеждане на хормона на растежа и децата, които не спят задоволително, в действителност остават по-ниски.

Зависимостта е годна освен за най-малките, а и за юношите, които още не са достигнали възрастта на естествено прекратяване на растежа – към 17-18 години. До този интервал костната система не стопира да се развива, а главен регулатор на процеса е хормонът на растежа. Той се секретира по време на сън и единственият поръчител за оптималната му секреция е дългият сън .

Всеки проблем със съня в детска и юношеска възраст нарушава секрецията на хормона на растежа и при хронично недоспиване рискът от незадоволително порасване на височина е доста огромен.

Хормонът на растежа се създава от хипофизата през тъкмо избрани етапи на съня. Секрецията му е най-интензивна във етапа на дълбокия сън . В нея навлизаме скоро след заспиване. Тя е относително къса и цялата й дълготрайност се изчерпва още през първата третина на нощта.

Свързани публикации.. До какво води хроничното недоспиване? 0 Недоспиването предизвиква затлъстяване в ранна детска възраст 0 Яйце дневно усъвършенства растежа на децата 0

Най-честите проблеми със съня, които може да компрометират етапа на дълбокия сън и секрецията на хормон на растежа при децата, са:
Трудното или отсрочено заспиване вечер; Сънна апнея;

В първия случай, без значение дали са предизвикани от естествени усложнения, или от по-късното лягане на детето, проблемите със заспиването може да отсрочат настъпването на етапа на дълбокия сън. Тя може да се редуцира прекалено или до нея въобще да не се доближи, в случай че детето би трябвало да става рано заран. Във втория случай проблемите с дишането, подбудени от съннатa апнея , водят до постоянно пробуждане и фрагментиране на етапа на дълбокия сън. И в двата случая хипофизата не съумява да секретира задоволително хормон на растежа и при хронифициране на казуса забавянето на растежа ще бъде реалност.

Изследванията демонстрират, че, въпреки и в по-малки дози, хормон на растежа се секретира и в по-късните етапи на съня. Това потвърждава, че всяка форма на недоспиване може да способства в избрана степен за проблеми с естественото ръстово развиване при подрастващите. Затова всеки вид проблеми със съня в детска и юношеска възраст би трябвало да бъде в точния момент открит и отстранен. Наред с предварителна защита на проблемите с растежа, по този начин ще се редуцира и риска от наднормено тегло, затлъстяване, диабет и други здравословни проблеми, към които недоспиването в детска и юношеска възраст подготвя.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР