Недопустимо е дори да се помисли за закриване на работещи

...
Недопустимо е дори да се помисли за закриване на работещи
Коментари Харесай

Инж. Йордан Василев: Намаляване на въглеродните емисии, ще ликвидира българската енергетика

" Недопустимо е даже да се намерения за закриване на работещи централи в България изключително по време на икономическа и енергийна рецесия без да има построени други възможности. " акцентира инж. Йордан Василев, шеф на " Топлофикация Плевен " във връзка поетия ангажимент в Плана за възобновяване и резистентност за понижаване с 40% на въглеродните излъчвания до 2026 година По думите му това значи затваряне на съвсем всички въглищни централи. Инж. Василев изрази терзание, че с тази политика има риск скоро да се изиска затваряне и на газовите централи, които също заплащат за въглеродни излъчвания.

" Ако се стигне до закриване на въглищните централи, България завършва като страна. Причината е, че към 40% от електрическата енергия на страната се създава тъкмо във въглищните централи. Казано в резюме, с поетите задължения за фрапантното понижаване на въглеродните излъчвания, е подписана смъртната присъда на бранш " Енергетика ". съобщи инж. Йордан Василев. Той изясни, че затварянето на централите ще наложи да внасяме електрическа енергия и бизнесът и крайните консуматори да заплащат доста повече за ток. По думите му изключително по време на икономическа рецесия и непрестанно растяща инфлация за огромна част от жителите, тези цени ще бъдат непостижими.
-->
Изпълнителният шеф на " Топлофикация Плевен " разяснява вероятните последици от към този момент поетите задължения. Той съобщи, че единият скръбен резултат ще е понижаване на производството на електрическа енергия, възникването на недостиг и потребност от импорт, който ще бъде доста по-скъп. Той уточни, че друго следствие от взетите " на мрачно " и без публично разискване решения е, че хиляди чиновници в бранша ще останат без работа. Инж. Василев изрази вяра, че ще се прояви разсъдък и държавното управление ще отбрани националния интерес на България, а той несъмнено не е да се закриват работещи предприятия по време на рецесия и разлюляване на цялата енергийна система.

По мотив изказванията, че се желае единствено понижаване на излъчвания, а не затваряне на централи, инж. Василев съобщи, че това не може да бъде реализирано за този къс интервал единствено посредством рационализация на производството. Той изясни, че централите не могат да работят единствено през студените месеци на годината. Това са големи мощности, които не могат да се включват и изключват единствено с едно копче, когато е належащо.

" Без съществуването на каквито и да е различни способи за произвеждане на сила, не би трябвало да се позволява унищожаването на  ключови мощности. ", безапелационен беше инж. Василев. По думите му това обрича България на тежък енергиен недостиг. Изпълнителният шеф съобщи, че целият бранш „ Енергетика “ упорства за предоговаряне на частта от Плана за възобновяване и резистентност, обвързвана с енергийната самостоятелност на България.

По думите на инж. Василев България би трябвало да има ясна визия за развиването на енергийния бранш в дълготраен проект. Той уточни, че неналичието на тактика в подобен основен за стопанската система отрасъл ще докара до цялостен енергиен колапс и срив на цялата стопанска система. Инж. Йордан Василев, акцентира, че въглищните централи сега обезпечават огромни облаги на страната точно поради продажбата на електрическа енергия и даже финансово няма да има огромен аргумент те да се затварят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР