Недомислено решение на Министерския съвет може да минира процеса по

...
Недомислено решение на Министерския съвет може да минира процеса по
Коментари Харесай

Недомислие на кабинета минира временната закрила за бежанци

Недомислено решение на Министерския съвет може да минира процеса по приемане на краткотрайна протекция на бежанците от Украйна. Проблемът е, че кабинетът е дал своя вот период до 31 март, в който бягащите от войната би трябвало да заявят, че желаят да получат такава протекция, само че към днешна дата това е невероятно да се случи. Не е ясно и по какъв начин ще се действа с бежанците, които ще дойдат у нас след края на този период.

Става дума за решение №144 на МС  " за даване на краткотрайна протекция на разселени лица от Украйна и за изменение на Националния проект за деяние при краткотрайна протекция в България ". Там написа, че " краткотрайната протекция се дава от 24 февруари 2022 година за период една година ". В идната точка обаче се споделя: " Лицата с непознато поданство или без поданство, напуснали Украйна вследствие на военните дейности и влезнали и останали на територията на Република България, получават краткотрайна протекция, считано от 24 февруари 2022 година до експлицитното им волеизявление за прилагане на краткотрайна протекция, само че не по-късно от 31 март 2022 година "

На практика временната протекция не се дава автоматизирано, а следва да бъде категорично поискана. Правителството е дало период до 31 март, през който бежанците имат право да заявят подобен статут. Въпреки това обаче към момента е невероятно да се получи краткотрайна протекция, защото системата за това не е въведена. Получава се по този начин, че остават две седмици до края на регламентирания период, а правото на ползване на краткотрайна протекция остава блокирано. От Държавната организация за беженаците обявиха пред " Сега ", че позволяват да се наложи Министерският съвет да вземе ново решение, с което срокът до 31 март да се удължи, поради това че занапред у нас ще пристигат още украински жители.

В инструкциите към бежанците на уеб страницата на дирекция " Миграция " написа, че искане за даване на краткотрайна протекция с първичен период от 1 година може да се подава персонално в пунктовете за първичен банкет на границата, както и в отделите „ Български документи за идентичност “ и „ Миграция “ към регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи и Столичната дирекция на вътрешните работи. От ДАБ обясниха пред " Сега ", че системата за краткотрайна протекция ще бъде внедрена и в РПЦ-София в кв. " Овча Купел ", както и в районните центрове на организацията. Не е ясно обаче по кое време това най-сетне ще се случи.

Украинските жители с краткотрайна протекция ще получават ламинирана карта. Те би следвало да имат право да напущат страната, посочват още от ДАБ. " Сега " изпрати въпроси и до Групово дело " Гранична полиция ", само че от там не дадоха отговор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР