Недко Каблешков e един символите на град Кюстендил. През дългия

...
Недко Каблешков e един символите на град Кюстендил. През дългия
Коментари Харесай

Недко Каблешков на 90 години

Недко Каблешков e един знаците на град Кюстендил. През дългия си и изчерпателен живот – на 29 август 2022 година той навършва 90 години – художникът е знакова фигура на креативната интелигенция и жалон по пътя на младите кюстендилски създатели.

Недко Каблешков е индивидът, с помощта на който съществува най-голямата сбирка от творби на най-българския художник – Владимир Димитров – Майстора , плод на дългогодишна издирвателска, събирателска и научна активност. Популяризирането на личността и творчеството на Майстора става смисъл на целия му живот.

Недко Каблешков пръв формулира, като знаково за националната ни просвета, определението " Кюстендилска художествена школа " и прозвището – Кюстендил, Град на художниците . Издирва и разпространява имената на всички художници, родени в града или свързани с него от Освобождението доникъде на 80-те година (Днес имената са повече от 200). Проучването на кюстендилските художници става опорната точка, с помощта на която Недко Каблешков образува единствения и несравним образ на фонда на Кюстендилската изложба. Тя има най-голямата колекция с произведения на създатели от един район, в това число и Майстора, като неделима част от него.

 Недко Каблешков е роден на 29 август 1932 година в София. Голяма част от младежките си години прекарва в Белоградчик. Завършил е специалността " Живопис " в Художествената академия през 1956 година при проф. Панайот Панайотов. Започва своя креативен и професионален път, идвайки в Кюстендил през 1960 година, като трансформира художествената изложба в една от емблематичните институции на града. Работи като неин първи и единствен чиновник – организатор от 1960 година до 1966 година В продължение на 33 години е шеф на галерията (1966 – 1993 г.).

През 60-те година на ХХ в. инициира възраждането на традицията на кюстендилските художници за споразумяване на изложения (датираща от 1919 г.). Формира своя личен креативен образ на художник като естествено разследване на връзката му с кюстендилските художници и завладяващия дух на Майсторовите произведения. Работи основно в региона на пейзажа и портрета. От 1960 година до през днешния ден взе участие в голям брой локални, зонални и национални изложения.

Недко Каблешков е главният мотор за построяването през 1972 година на новата постройка на галерията (във време, когато в града към момента не е издигната болница). Галерията е първата в страната, особено издигната за задачата постройка с напълно естествено, горно осветяване.

Продукт на неговата разпоредителност е и обект " Разширение и реорганизация на галерията ", който съвсем утроява настоящия ѝ размер, с концепция за изцяло показване на културното завещание на Кюстендил, обхващащо интервал от съвсем 8000 години.

Организира повече от 400 изложения в Галерията, страната и чужбина. Кюстендилската изложба става първата в страната с Национална дълготрайна стратегия за развиване. В продължение на повече от тридесет години е най-активната и продуктивна изложба, значително определяща развиването на художествената просвета в България. През 1975 година Галерията е избрана за " Еталон на галериите в страната ", а по отношение на 25-ата си годишнина е наградена с Държавна премия за цялостната си активност.



По предложение на Недко Каблешков Владимир Димитров – Майстора е първият български създател, празнуван по линия на ЮНЕСКО . Организатор и основател е на юбилейните празнувания на огромните имена от плеядата кюстендилски художници, които в действителност са и гръбнакът на българската пластична просвета: Стоян Венев, Асен Василиев, Кирил Цонев, Борис Колев, Драган Лозенски, Никола Мирчев, Борис Елисеев и други

За българското изобразително изкуство и фонда на Галерията събира единствената в България сбирка от творби на Николай Дюлгеров, световноизвестния футурист – кюстендилец по генезис.

Недко Каблешков е отдал огромна част от силата си на създател и държавник на националната ни просвета и в частност на Града на художниците. Дългогодишната си научна активност систематизира в съавторство при съставянето на Научен азбучник в три тома, включващ изложение на всички произведения от фонда на Галерията и техните създатели. Има изявления в сп. " Изкуство “, " Славяни “, " Музеи и монументи на културата “ и други Настоящата му книга, " Художествена изложба " Владимир Димитров – Майстора " от 1960 до 1993 година " е летопис за историята на Галерията, на художествения живот в града от това време, като меродавен и завладяващ роман за развиването на българската просвета от упоменатия интервал .

Недко Каблешков е почетен жител на град Кюстендил. Като потомък на остарелия копривщенски жанр Каблешкови, той е деен държавник и секретар на фондация " Тодор Каблешков ".

Снимки и информация – Художествена изложба " Владимир Димитров – Майстора "  

По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР