Неделният ден започна със съобщението на заместник-кмета на Киев Никола

...
Неделният ден започна със съобщението на заместник-кмета на Киев Никола
Коментари Харесай

Руската инвазия в Украйна: ден 4

Неделният ден стартира със известието на заместник-кмета на Киев Никола Поворозник, че обстановката в столицата остава спокойна и под контрола на украинските сили, макар че през нощта е имало конфликти с съветски диверсантски групи в града. В събота имаше предизвестия, че столицата ще бъде подложена на обстрел от съветски ракети, само че въздушно нахлуване наподобява не е имало, без значение от детонациите близо до града, съобщи Би Би Си. Властите оповестиха, че съветски удар е бил нанесен против петролно хранилище във Василкив, град на юг от Киев, който също има военна авиобаза. Властите предизвестиха жителите в покрайнините, както и в Киев да затворят прозорците си против химическите изпарения.

Военните дейности

По-късно през днешния ден Агенция Франс Прес популяризира известието на Москва, че нейните войски " напълно " са обсадили южния украински град Херсон и югоизточния град Бердянск, до момента в който съветската войска напредва с нахлуването в прозападната страна. „ През последните 24 часа градовете Херсон и Бердянск бяха изцяло блокирани от съветските въоръжени сили “, сподели представителят на министерството на защитата Игор Конашенков в изказване.

Руските войски влязоха във втория украински град Харков, където се водиха улични боеве, заяви ръководителят на районната администрация на четвъртия ден от нахлуването на Москва в прозападната страна. „ Леки блокирани коли на съветския зложелател нахлуха в град Харков. Украинските въоръжени сили отстраняват врага ”, сподели Олег Синегубов във Facebook.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Москва бомбардира жилищни региони в Украйна, защото нейните нахлуващи сили се стремят да обхванат по-дълбоко в прозападната страна. „ Миналата нощ в Украйна беше жестока, още веднъж пукотевица, още веднъж бомбардировки на жилищни региони, цивилна инфраструктура “, сподели Зеленски в послание, оповестено онлайн. „ Днес няма нито едно нещо в страната, което окупаторите да не считат за допустима цел. Те се борят против всички. Борят се против всичко живо – против детски градини, против жилищни здания и даже против коли за спешна помощ. “ Той сподели, че съветските сили " изстрелват ракети и снаряди по цели градски квартали, в които няма и в никакъв случай не е имало военна инфраструктура ". „ Василков, Киев, Чернигов, Суми, Харков и доста други градове в Украйна живеят в условия, които за последно са били по нашите земи през Втората международна война “.

Украинските военновъздушни сили смъкнаха крилата ракета, изстреляна против Киев от Беларус, заяви главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни в обществената мрежа Фейсбук, представена от Укринформ. " Преди няколко минути украинските Военновъздушни сили смъкнаха крилата ракета, изстреляна против украинската столица от територията на Република Беларус от аероплан ТУ-22. Това е следващото военно закононарушение на Беларус и Русия ", сподели Залужни.

Отделно украинските военни унищожиха поделение на силите на чеченския водач Рамзан Кадиров покрай Хостомел, Киевска област, заяви Укринформ. " Подразделение на силите на Кадиров покрай Хостомел беше унищожено. Заедно с групата беше погубен и командирът на 141-ви полк от чеченското поделение на съветската армия Магомед Тушаев ", заяви Върховната Рада на Украйна в Telegram. Унищожаването се забави, защото врагът тайно се криеше зад цивилната инфраструктура. Подразделения на силите на Кадиров също бяха видяни в посока Харков, със знак Z на техните военни коли. В момента такива транспортни средства са на път от Суми за Киев. Рамзан Кадиров е водачът на съветския район Чечения и съдружник на съветския президент Владимир Путин.

Володимир Зеленски разгласи образуването на задграничен легион за териториална защита в страната, заяви в неделя Укринформ. Според организацията украинският президент сподели, че всеки, който желае, може да пристигна и „ застане един до друг “ с украинците. Той напомни, че съгласно президентския декрет от 2016 година чужденците могат да служат във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и в силите за териториална защита. Както показва изданието, от чужденци ще бъде образувано настрана звено – Международният легион за териториална защита на Украйна.

През последните три дни по време на войната са починали 4300 съветски бойци. Това заяви украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр в своя профил във Facebook. Тя посочи, че украинските сили са унищожили 27 самолета, 26 хеликоптера, 146 танка, 706 бронетранспортьора, една противовъздушна система БУК, както и други системи за ракетно нахлуване, дронове, танкери и два кораба. Би Би Си заяви, че тази информация не може да бъде доказана за момента.

Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси популяризира бюлетин в Женева в неделя, от който следва, че от 04:00 часа на 24 февруари до 05:00 часа на 26 февруари в Украйна, в това число в ДНР и ЛНР са починали 64 цивилни и 176 са ранени или общо 240 души. Това е резултат от въздушни и наземни офанзиви, се споделя в известието. Подчертава се, че в почти 85% от случаите става дума за починали и ранени в региони, следени от държавното управление на Украйна. Подчертава се също, че броят на вътрешно разселените лица е над 160 000 и над 116 000 са минали границите на прилежащите страни.

Опити за договаряния

Междувременно Кремъл съобщи, че е подготвен за договаряния с Украйна в Беларус, оповестиха съветските организации. Президентският представител Дмитрий Песков съобщи, че съветската делегация е пристигнала в беларуския град Гомел. Президентът Володимир Зеленски отвърна, че Украйна е подготвена да договаря с Русия, само че отхвърли провеждането им в прилежащата Беларус, тъй като тя се употребява като стартова площадка за съветското навлизане. „ Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку. Ние предложихме всяка от тях “, сподели Зеленски в послание, оповестено онлайн.

Русия е подготвена за преустановяване на кръвопролитията и мир в обстановката с Украйна, сподели по-късно пред кореспонденти зам-министърът на външните работи Андрей Руденко. „ Готови сме да приказваме за мир, подготвени сме да приказваме за изискванията за преустановяване на кръвопролитието, което ще избави живота на хората ", акцентира Руденко. Ние не разбираме за какво се оферират точно тези столици. Струва ни се, че би трябвало да изберем място, което е по-удобно за всички, по-удобно и по-близо от позиция на логистиката “, изясни дипломатът, разяснявайки за предлагането на Киев.

Крайна цел на наказания

Няколко европейски страни оповестиха, че затварят въздушното си пространство за съветската гражданска авиация. Това Германия, Австрия, Белгия, Швеция, Ирландия, Дания, и Исландия

Междувременно медиите оповестиха, че възбраната за полети на съветски самолети на територията на Европейския съюз може да бъде част от нов пакет от наказания против Москва. Очаква се външните министри на Европейски Съюз да обсъдят тези ограничения по-късно през днешния ден.

Британските управляващи сформираха просторен лист на съветските олигарси, против които ще бъдат наложени наказания през идващите седмици поради съветската интервенция в Украйна. Това заяви в неделя английският външен министър госпожа Лиз Тръс в изявление за Sky News. " На всеки няколко седмици ще постановяваме наказания на от ден на ден и повече олигарси. Ще постановяваме ограничавания върху техните частни самолети, недвижими парцели, активи ", сподели тя. Тръс не отговори на въпроса на водещия дали Роман Абрамович, притежател на лондонския футболен клуб Челси, ще попадне под глобите. В същото време ръководителката на английското външно министерство призна, че строгите ограничавания по отношение на Русия ще имат стопански последствия за самото кралство.

Тоталната изолираност на Русия във връзка със събитията в Украйна е крайната цел на Запада, разгласи на конференция във Вилнюс литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис, представен от медиите. „ Крайната цел на процеса на наказания против Русия, чието въвеждане става непрекъснато с оповестяването на нови ограничения малко по малко, е цялостната изолираност на Русия “, призна той. Според него до момента не се е случвало интернационалната общественост да е извадила от играта страна, която е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Ние изваждаме непрекъснат член на Съвета за сигурност от международната стопанска система и международна политика и го изолираме. Това е пътят към нов международен ред, няма да се върнем към това, което беше преди събитията в Украйна ", сподели Ландсбергис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР