Недекларираните суми над 10 000 евро или тяхната равностойност в

...
Недекларираните суми над 10 000 евро или тяхната равностойност в
Коментари Харесай

Недекларирани суми над 10 000 евро вече няма да бъдат конфискувани

Недекларираните суми над 10 000 евро или тяхната равноценност в друга валута при секване на границата за и от страна отвън Европейски Съюз към този момент няма да бъдат иззети от митническите органи. Притежателите им обаче ще бъдат глобявани с до една пета от цената им. Това плануват промени във Валутния закон, препоръчани от Министерството на финансите (МФ) за обществено обсъждане.

Изменението на закона се постанова, защото против страната ни има наказателна процедура от Еврокомисията, наложена през юли тази година поради неефективни и непропорционални наказания във Валутния закон и Наказателния кодекс, които са в несъгласие с европейския правилник за контрола на парите в брой.

В момента физическите лица могат да придвижват през границата на страната безкрайно количество парични средства. Сумите над 10 000 евро или равностойността им в левове или друга валута обаче би трябвало да се заявяват. Който пропусне да направи това, подлежи на санкция от 1000 до 3000 лева за жители и от 2000 до 6000 лева за компании. В същото време цялата сума се отнема в изгода на страната.

С измененията се вкарва нова наредба, която завишава глобата, в случай че парите са укрити. Под укрити се схваща, че парите не са открити на " нормалните места ", или са " укрити по специфичен метод, с изключително умеене, или със специфични механически средства ".

 

ОГРАНИЧЕНИЯ

С измененията ясно се разписва пълномощие на митническите органи да стопират преместването на парични средства над 30 000 лева към страна отвън Европейски Съюз, в случай че притежателите им имат обществени отговорности - неплатени в период налози, осигуровки и санкции. Това е допълнение към направената смяна от 2017 година, с която даването на уверение за липса на обществени отговорности бе сменено със справка по длъжностен път на информацията за съществуване или липса на отговорности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР