Не знам защо БЛС иска моята оставка“. Това каза председателят

...
Не знам защо БЛС иска моята оставка“. Това каза председателят
Коментари Харесай

Д-р Златанов: БЛС трябва да аргументира предложената методика

„ Не знам за какво БЛС желае моята оставка “. Това сподели ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на опазването на здравето доктор Александър Златанов на брифинг през днешния ден във връзка днешната конференция на Лекарския съюз.

Припомняме, ръководителят на БЛС доктор Маджаров съобщи, че на доктор Златанов и шефа на Здравната каса проф. Петко Салчев поради „ рецидив с опитите за прикриване на средства, гласувани от Народното събрание за здраве, пари, които би трябвало да стигнат до нашите сътрудници. Бламиране и саботиране на преговорния развой, отвращение за решение на проблемите в бранша “.

Според доктор Златанов Надзорът е решил на вчерашното си съвещание, че по-голямо нарастване на цените на клиничните пътеки бюджета на Касата не може да поеме все още, тъй като има риск той да не бъде резистентен.

„ Затова различното предложение цените на клиничните пътеки в болнична помощ с 12% до края на годината и по-късно свалянето им на 8% не се възприе. По този метод не се реализира сигурност в лечебните заведения и те не могат да вършат проекти. Към 10 декември ще има изясненост дали ще има спестовност на финансов запас в бюджета на НЗОК и в случай че такава има, тя ще бъде разпределена към изпълнителите на болнична помощ. След като желаеме да вършим политики, да поддържаме политики, значими за обществото, да извеждаме цели като детско опазване на здравето, профилактични прегледи, ваксиниране на популацията, лекуване на пост Коронавирус, това може да се случи с приемането на една методика. Такава беше призната и предходната година. Поради това съм изпратил искане към Лекарския съюз да аргументират методиката, която оферират, и кои действия да бъдат подкрепени. Същото писмо съм изпратил и към управлението на Касата, с цел да могат и те да я прегледат, да отразят, в случай че имат някакви оферти, и да дадат мнение. След като получа отговорите, следва да насроча изключително съвещание, методиката да се одобри и да се изчака началото на декември, когато ще има изясненост във връзка с осъществяването на бюджета “, сподели ръководителят на Надзора на НЗОК.

Той беше безапелационен, че решенията са безусловно съответни, не крият никакъв риск, това нарастване разрешава на шефовете да усилят възнагражденията на медиците в лечебните заведения.

По отношение на предлагането за отсрочване на подписването на нов НРД до приемането на бюджет за 2023 година доктор Златанов сподели, че проф. Салчев е уведомил Надзора през вчерашния ден, че договарянията на равнище експертни групи сред БЛС и НЗОК са на финала и на последващо съвещание ще заяви по какъв начин са завършили. Едва по-късно предстоят договаряния сред Надзора и УС на БЛС.

„ Не е редно да няма НРД и не виждам кой би рискувал изпълнителите на болничната и доболнична помощ без Рамков контракт “, сподели още доктор Златанов.

От БЛС обаче обавиха, че не са получили писмо от доктор Златанов с искане да бъде аргументирана препоръчаната от тях методика. " Във връзка с направеното този следобяд в 15 ч. изказване на доктор Александър Златанов-  ръководител на Надзорния съвет на НЗОК, в което споделя: „ Изпратил съм  искане към Лекарския съюз да аргументират методиката, която оферират, и кои действия да бъдат подкрепени “ заявяваме, че към този час - 16.40 в централата на БЛС не е получено писмо с такова искане.Нещо повече: доктор Златанов показва, че „ към този час “ (15.30 ч) към момента не е получен отговор от БЛС. Уточняваме, че няма по какъв начин да бъде изпратена желаната от нас аргументация в случай, че писмо с такова гледище не е получено в съсловната организация ", написа на уеб страницата на Лекарския съюз.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР