Не знам с коя точно цена на „Газпром“ сравняват, защото

...
Не знам с коя точно цена на „Газпром“ сравняват, защото
Коментари Харесай

Анализаторът Пламен Димитров: Ще стигнат ли двата танкера от САЩ до България? Ще се самоубие ли ”Газпром”?

Не знам с коя тъкмо цена на „ Газпром “ съпоставят, тъй като тя е не е закрепена, мени се всеки месец, следвайки котировките на хъба TTF, какъв брой тъкмо щеше да бъде през юни, в случай че България към момента получаваше съветски газ, занапред никой не може да каже.

Все още не се знае по какъв начин тъкмо България ще си получи двата танкера от Америка, а това никак не е незначителен подробност, тъй като слотовете на гръцкия терминал Ревитуса са резервирани отнапред, а Турция има 4 терминала, само че с нея нямаме съглашение за междусистемна газова съгласуваност.

Засега единствените две страни, на които „ Газпром “ спря доставките, са Полша и България. Поляците ще се оправят елементарно даже и без непозната помощ – хранилищата им са цялостни, а в края на годината би трябвало да е подготвен тръбопровода от Норвегия през Дания и Балтийско море, който може да им докарва по 10 милиарда куб. м годишно. Остава България. Ние имаме шанса да бъдем превърнати във витрината на отхвърли от съветския газ. Потреблението ни е малко – 3-3,4 милиарда куб. м на година, освен това от есента ще имаме по 1 милиарда куб. м годишно от Азербайджан. Освен това до момента газовата ни взаимозависимост от Русия бе над 90% - още един тласък американците, а и европейските сътрудници да ни дадат рамо, с цел да може след това да ни сочат с пръст и да споделят – вижте България, можело и толкоз тежка взаимозависимост от Москва да бъде ликвидирана с един размах и то без отрицателни последствия.

Тези разсъждения обаче няма да бъдат годни, в случай че след месец-два Путин разпореди на " Газпром " да се самоубие като врътне кранчето и на огромни консуматори като Германия и Италия. Тогава фокусът ще се реалокира върху тяхното избавяне и за дребна България няма да остане доста внимание и помощ.

Пламен Димитров
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР