Не за първи път Амстердам налага забрани в опит да

...
Не за първи път Амстердам налага забрани в опит да
Коментари Харесай

Спрете тази лудост: Амстердам се бори срещу парти туризма

Не за първи път Амстердам постанова забрани в опит да ограничи туристите, които идват там единствено за занимания. На санкции подлежат тези, които пият алкохол на открито или не съумяват да стигнат в точния момент до най-близката тоалетна.

Разходка с лодка и канабис

Младеж от Нюкасъл споделя, че е в Амстердам на отмора, където може да пуши трева и да се забавлява. Той чака на един от доковете, където стопира туристическата лодка " Smokeboat ". Мястото е таман против входа на първокласен хотел. На тази лодка е разрешено да се пуши канабис. По няколко пъти дневно туристите се качват на тази лодка, с цел да обиколят амстердамските канали с джойнт в ръка.

Реклама на " Smokeboat " - лодка, на която може да се пуши марихуана.Снимка: Andreas Kirchhoff/DW

Друг англичанин споделя, че е пристигнал в Амстердам за градинско ревю, само че в свободното време се радва на разходка из квартала на Червените фенери и също пуши марихуана. Знае, че не е разрешено, само че не счита, че някой ще го санкции.

" Стой надалеч "

През лятото градът е цялостен с хора - съвсем толкоз, колкото бяха преди пандемията. Амстердам е атрактивна туристическа дестинация. Тази година се чака 20 милиона души да посетят града. Властите взеха решение през 2021 година, че повече не трябва да се позволяват, само че броя на туристите не е единственото предизвикателство. По-голям проблем за Амстердам са така наречен " празненство туристи ", които обикалят централните улици всяка нощ.

От февруари тази година в действие влязоха нови правила, с които градът се пробва да се бори с казуса. Публичните домове с прословутите витрини, питейните заведения и пъбовете в фамозния квартал на Червените фенери към този момент затварят два часа по-рано. Започна и акция " Стой далеч ", която цели да отпрати феновете на шумните купони, които идват най-много от Англия. С видеоклипове акцията демонстрира по какъв начин купонясването може да завърши в полицейското ръководство или болничното заведение.

Много туристи идват единствено поради секса и опиатите

Елс Ипинг от локалната гражданска организация " Спрете тази полуда "  смята, че това е добра първа крачка, само че не е задоволително. Тя акцентира, че в Амстердам към момента има доста хора, които живеят със фамилиите си в историческия център на града. Тя живее там от 40 години и постоянно би трябвало да чисти стълбите пред входа си, защото някои туристи не съумяват да понесат смесването на алкохол и опиати.

Мнозина посещават Амстердам не тъй като желаят да прегледат красивата архитектура, а тъй като са привлечени от проституцията, марихуаната и наркодилърите по улиците.

Според Ипинг клишето, че канабисът и проститутките по витрини са част от духа на Амстердам, е недопустимо. " Всичко това съществува от 1960-те години, само че тогава беше маргинален феномен. Сега има доста повече такива места от преди. Днес всичко се върти към секса, опиатите и бързото хранене. "

Конфликт с локалните бизнеси

За малко членовете на самодейността " Спрете тази полуда "  организираха сами туристически обиколки на центъра на Амстердам. По време на разходките те посочваха на шумните туристи, че в центъра живеят хора, които нощем имат потребност от отмора. Повечето посетители на града се извиняваха.

Пушенето на марихуана на открито също е неразрешено, само че доста от туристите не се преценяват.Снимка: Andreas Kirchhoff/DW

Тези обиколки обаче бяха прекъснати. Местните търговци, които печелят от бизнеса със секс, опиати и алкохол, упрекват членовете на гражданската организация, че понасят загуби поради тях. Някои даже ги тормозят и наскърбяват.

Според началничката на маркетинговата компания " Амстердам и сътрудници "  Геерте Удо градът не се нуждае от реклама, тъй като е задоволително известен. Тя признава, че всеобщият туризъм се е трансформирал в проблем за нидерландската столица в последните години. " Във всеки град би трябвало да се почита локалната просвета, а това може би ни убегна в последните 10-15 години ". В консуматорското общество обаче някои считат, че всичко им е разрешено, в случай че си заплащат задоволително.

Промяна към този момент се вижда

Амстердам не просто желае да се опълчи на " празненство туристите "  с нови ограничавания и правила, само че и да промени туризма, който предлага. От години има предложения за възбрана на потреблението на канабис от туристи, както и за унищожаване на проституцията от центъра на града. До края на годината ще бъде открито ново място за секс служащите в по-отдалечен квартал на Амстердам. Много от работещите в този бизнес, както и други жители, се опълчват на този проект. Един от причините им е, че покрайнините на града са по-опасни.

Що се отнася до продаването на марихуана, хората като Елс Ипинг се надяват просто законът да стартира да се ползва. Канабис да вземем за пример би следвало да се продава единствено на хора с местопребиваване в Нидерландия. До момента Амстердам беше изключение от това предписание. На въпроса дали новите правила за работното време на някои заведения са се отразили на обстановката, Ипинг дава отговор:  " Хората, които живеят в сърцето на квартала на Червените фенери, несъмнено виждат позитивна смяна, изключително нощем. "

***

Разгледайте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР