Не всички служители трябва да получават по 200 лева ваучери

...
Не всички служители трябва да получават по 200 лева ваучери
Коментари Харесай

Не всички трябва да вземат 200 лева ваучери за храна

Не всички чиновници би трябвало да получават по 200 лв. ваучери за храна. Това мнение изрази икономистът Агоп Каспарян в предаването Референдум по Българска национална телевизия.

Каспарян предлага ваучерната скица да бъде разграничена: колкото по-добре работи служителят, толкоз по-голям ваучер би трябвало да получава. " Така всеки ще бъде стимулиран да работи повече, с цел да получи по-голяма сума като ваучер ", счита той.

Различната стойност на ваучерите ще е тласък за служащите да бъдат по-ефективни, което ще увеличи икономическия напредък в частния бранш, а оттова и в цялата стопанска система, уверен е Каспарян.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Държавата усилва фрапантно цената на ваучерите за хра...

" Тази смяна ще има троен резултат – компанията икономисва осигуровки от ваучера, служащият е стимулиран да работи повече, като респективно ще създава повече – компанията ще завоюва повече и надлежно страната ще получи повече налог ", показва икономистът. За да се осъществя тази концепция обаче са нужни промени в законодателството.

Бюджет 2022 планува ваучерите да се покачат над 2 пъти – от сегашните 80 на 200 лв., като получателите им към този момент ще могат да ги употребяват и за заплащане на битови сметки. В новия държавен бюджет са заложени 1 милиард лв. за ваучери за храна. Сумата е доста по-голяма от тази в предходните бюджети (през 2021 година беше 390 млн. лева), само че и цените на храните скочиха фрапантно в последните месеци.

Ваучерите са освободени от налози и осигуровки, както за чиновниците, по този начин и за работодателите, които ги дават.

Според Каспарян програмата 60/40 е безсмислена и би трябвало да бъде отстранена. Намаленият оборот, който е главен аршин за кандидатстването по нея, сега е неосъществим. Частният бранш е заставен да подвига цените поради поскъпващите първични материали и сила. В резултат на това оборотът на компаниите не просто не спада, а се усилва.
Бюджет 2022 се стреми да угоди на всички

, само че с малко повече помощи и дотации. Той е структуриран добре, придържа се към съдружното съглашение и се пробва да угоди на всяка от партиите, твърди Каспарян.

Бюджетът не е новаторски, само че тази година можем да си го позволим. Надеждата е в идващия бюджет или актуализацията му през юли да има вложения в частния бранш, ориентирани към рационализация, произвеждане, по-висока добавена стойност, счита Каспарян.

Икономистът приканва да се подтиква, модернизира и реинвестира. Трябва да се основава и създава с по-голяма добавена стойност от частния бранш, което става посредством вложения. " Инфлация се бори единствено посредством напредък! ", безапелационен е той.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР