Не сте ли се замисляли, защо готовата майонеза издържа толкова

...
Не сте ли се замисляли, защо готовата майонеза издържа толкова
Коментари Харесай

Идеи за домашна майонеза

Не сте ли се замисляли, за какво готовата майонеза устоя толкоз дълго. Това е по този начин, тъй като е препълнена с консерванти, с цел да е годна по-дълго време. Дори и да не се стараете да живеете здравословно, е добре да спестите някоя и друга отрова на организма си. А всички знаем, че домашно приготвените артикули са освен по-полезни, само че и доста по-вкусни.

Приготвянето на домашна майонеза изисква не повече от 5 минути. Друго преимущество на личното произвеждане е, че можете да обогатявате и разнообразявате всякога усета ѝ, като добавяте на практика неизброимо многообразие от елементарни артикули, които ще я създадат неповторима.

В света на кулинарията се счита, че всеки готвач би трябвало да може да забърка майонеза, защото това е обикновена кулинарна процедура. Майонезата съставлява емулсия – примес от две течности, които обикновено в никакъв случай не биха се смесили.

 Видове майонеза

Течностите са олио и лимонен сок, нормализирани след смесването от лецитина в яйчения жълтък. За съпоставяне, в купените майонези яйченият жълтък се заменя от други стабилизатори.

Когато решите да си извършите домашна майонеза, на първо време намерете допустимо най-пресните яйца на пазара. Това е доста значимо, защото колкото повече престоява едно яйце, толкоз повече положението на лецитин понижава. Олиото, което ще употребявате пък, е най-добре да е слънчогледово олио или пречистен зехтин. Вкусът му не би трябвало да доминира над другите съставки.

Ето и рецептата:

 Домашна майонеза

Необходими артикули: 2 жълтъка, 1 цяло яйце, 1 с.л. прясно изцеден лимонен сок, сол, 2 чаши растително олио или елементарен зехтин

Начин па подготвяне: Жълтъците, цялото яйце, лимоновия сок и сол на усет се поставят в купа. Бъркат се с миксер за към 10 секунди, до момента в който сместа стане кремообразна. (Може да се подготвя и в блендер на оптималната скорост).

Без да се изключва миксера постепенно и в дребни количества се прибавя олиото. Когато сосът стартира да се сгъстява, можете да доливате останалото олио на тънка струйка. Когато новата доза олио се всмуква изцяло, се прибавя нова.

Количеството олио, което ще добавите, зависи от това каква консистенция предпочитате. Ако майонезата ви стане по-гъста от предпочитането, можете да я разредите с няколко капки лимонен сок или топла вода. Опирайте и прибавете сол при потребност.

Майонезата съхранявайте в затворен съд в хладилника. Годна е до 4-5 дни. Към по този начин приготвената майонеза може да прибавите всяка съставна част, която обичате, стрити подправки, свежи зелени подправки, горчица, кетчуп или доматено пюре и т.н.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР