Не се притеснявам от проверката на прокуратурата. Ще дадем всичката

...
Не се притеснявам от проверката на прокуратурата. Ще дадем всичката
Коментари Харесай

Екоминистърът не се притеснява от проверката на прокуратурата за водата на Перник

Не се тормозя от инспекцията на прокуратурата. Ще дадем всичката нужна информация, с цел да си свърши тя работата и ще спомагаме в оптималната степен. Това сподели през днешния ден министърът на екологията Нено Димов по " Нова телевизия " във връзка определението на Окръжна прокуратура – Перник, че дружно с министъра на районното развиване Петя Аврамова, носят виновност за водната рецесия в Перник.

Сега Специализираната прокуратура би трябвало да реши дали да образува досъдебно произвеждане. По Би Ти Ви представителят на окръжна прокуратура – Перник прокурор Николай Цветков разяснява, че съгласно него има задоволително данни такова да бъде формирано. Ако това стане, предстоят инспекции и назначение на експертизите, които да открият има ли нарушавания и кой ще носи отговорност.

Нено Димов от своя страна изясни, че ролята на Министерство на околната среда и водите е единствено за утвърждава поръчките на ВиК сдружението за претенции размер вода. Той се отбрани, че не е негова работа да знае от къде ще се взима тя, защото с изключение на от язовир " Студена " сдружението имало още над 25 източника за черпене на вода.

Като единствена своя неточност Димов уточни, че може би е закъсняла инспекцията за черпене на вода от " Студена " от Радомир. Това може да става единствено при спешна обстановка, а инспекция предишния месец на Министерство на околната среда и водите откри, че е правено без да има такава. В отговор на въпрос, екоминистърът, който е в кабинета от квотата на ВМ.РО, посочи, че е подготвен да поеме отговорност, в случай че министър председателят му я изиска.

По-рано през седмицата районният министър Петя Аврамова пък разяснява, че единствената нейна неточност е забавянето на въвеждането на водния режим. Седем години подред въздухът в София ставал по-добър

Коментирайки казусът с мръсния въздух в София Нено Димов означи, че в последните седем години има постоянно възстановяване на неговото качество в последните седем осем години. Той изрази мнение, че с повдигането на стандарта на живот живеещите в града са вдигнали условията си и към околната среда.

Нено Димов уточни, че общините имат три години да реализират обещаните резултати за възстановяване на качеството на въздуха, като тази е първата. Една след приключването им, може да има наказания при несъблюдение.

На въпрос за потреблението на отпадък за горене, Димов уточни, че България е единствената страна в Европейски Съюз, която има ограничаване на това количество и повтори тезата си, че у нас това е доста по-слабо публикувано решение, в сравнение с в другите страни от Европейски Съюз. " Това, което одобряваме е 10 пъти по-малко от това, което изнасяме ", добави той. Нено Димов уточни, че над 90% от вноса на гориво от боклуци е за потребностите на циментовата промишленост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР