Не се предоверявайте на антигенните тестове. Те закъсняват с позитивирането

...
Не се предоверявайте на антигенните тестове. Те закъсняват с позитивирането
Коментари Харесай

Доц. Наталия Гломб: Не се предоверявайте на антигенните тестове |

Не се предоверявайте на антигенните проби. Те закъсняват с позитивирането на инфекцията и могат да дадат фалшивоотрицателен резултат, сподели по Нова телевизия доцент Наталия Гломб, завеждащ отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), цитирайки проучване за чувствителността на PCR и антигенните проби.

По думите на доцент Гломб Омикрон към този момент господства в страната. Тя не разяснява какви ограничения би трябвало да бъдат наложени при равнищата на заболеваемост сега с аргумента, че това е по-скоро политически въпрос. Свалянето на възбраните за носене на маска и имунизационните паспорти във Англия съгласно нея са резултат от високото имунизационно покритие - 60% от възрастното население е с трета доза, с бустер са и 90% от хората над 60-годишна възраст, уточни тя.

Колко рисков е Омикрон?

" Не бива да омаловажаваме Омикрон. Дай Боже, пандемията да върви към ендемичност, това е естествен ход, но през днешния ден има съвсем 100 души изгубили живота си. Огорчена съм от неуважението към гибелта у нас. Когато имаме оръжия като имунизациите против тази болест е добре да сме максимално въоръжени. По-добре да предпазваме от нещо в сравнение с да лекуваме ", сподели вирусоложката.

Според нея сравнението с Южна Африка, където за първи път беше открит разновидността, не е съответстващо.

" Република Южна Африка е млада нация и около 80% % от популацията ѝ се е срещнало с вируса при предходните талази. COVID-19 е по-опасен за възрастните хора. Макар че при Омикрон данните се разграничават. В САЩ всеки 5 инфектиран с новия вид е под 18 години, 20% от новозаразените са деца, което ще натовари детските лечебни заведения. Надяваме се на леко протичане, само че към момента всичко е областта на прогнозите и очакванията ", сподели доцент Наталия Гломб.

Доц. Наталия Гломб допусна, че няма да се пристъпи към слагане на 4-5-или 6-та доза, а ще се ползват нови, приспособени ваксини. В момента и двете компании, които създават РНК ваксини, работят по приспособени разновидности, които евентуално ще могат да се слагат през март или април. Работи се и по основаване на панкоронавирусна ваксина, както и по комбинирана против грип и ковид, изясни тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР