Не се очаква трайно стабилизиране на метеорологичната обстановка, валежите продължават

...
Не се очаква трайно стабилизиране на метеорологичната обстановка, валежите продължават
Коментари Харесай

Не се очаква да спре да вали скоро

Не се чака трайно стабилизиране на метеорологичната конюнктура, преваляванията не престават и през юли . Това сподели дежурния синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) Красимир Стоев пред " Фокус ".

Той посочи, че поройните дъждове на целия Балкански полуостров се дължат на създалата се трайна атмосферна циркулация над Европа през миналите седмици.

„ Предупреждението, което е в действие за 21 области в страната, е от първа степен. Очакваме преваляванията да са сред 15 и 35 л/кв.м. От началото на валежната конюнктура на 7 юли сумарното количество на преваляванията във Велико Търново е 72 л/кв.м, в Плевен – 60 л/кв.м, Ловеч – 52 л/кв.м, Враца – 43 л/кв.м, Лом, София и Казанлък – 39 л/кв.м, Пловдив – 27 л/кв.м. Има огромно преовлажнение на почвата и тези количества да вземем за пример във Велико Търново към този момент са преизпълнили месечните правила, а към момента е 9 юли. Всички превалявания оттук насетне не могат да бъдат поети от почвата, което съставлява огромна заплаха за наводнения “, изясни Красимир Стоев.

Той разяснява, че от сряда ще стартира релативно краткотрайно стабилизиране на въздушната маса с по-слаби валежи. Синоптикът уточни също, че към края на работната седмица ни чакат тук-там температури до 32-34 градуса, само че през почивните дни още веднъж ще нахлуе студен въздух от Северозапад, с който ниските температури и преваляванията ще се запазят.

Стоев посочи, че трайна смяна в синоптичната конюнктура в Европа не се чака.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР