Не се намираме в състояние на кибервойна, не наблюдаваме завишен

...
Не се намираме в състояние на кибервойна, не наблюдаваме завишен
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Не се намираме в кибервойна, но сме на фронта на дезинформационната кампания

Не се намираме в положение на кибервойна, не следим повишен декор на киберактивност “, съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов.

Той взе участие в годишната среща на бизнеса с държавното управление, проведена от " Капитал ", в която присъединяване взе и министър председателят Кирил Петков.

Божанов сподели, че думата „ кибервойна “ не включва общия декор хакерски атаки, а изисква влияние върху физическа инфраструктура.

„ Нещо такова се е случвало в Украйна преди няколко години, когато половин Киев остана без ток, тъй като съветските хакери съумяха да счупят системата, която разпределя натоварването. Ние сега не сме в положение на кибервойна. Дори няма повишен декор на киберактивност ", съобщи министърът.

Божанов разяснява думите на Кирил Петков, че през последното десетилетие България е оставена без конструкция за банкет на бежанци, без бомбоубежища и йодни таблетки, сравнявайки обстановката с киберсигурността. Според него подготовката на страната в тази сфера е нулева.

" За 2 месеца направихме значително, с цел да наваксаме. За седмици покриваме години. Когато министър председателят приказва, че сме заварили липса на йодни таблетки и бомбоубежища, те елементарно се онагледяват от хората. При киберсигурност хората не могат да си показват какъв брой отворени разнообразни портове има. Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, Агенция по вписванията са с по-задоволително равнище на подготвеност, не по този начин стои въпросът с общини и по-малки организации ", сподели Божанов.

Ведомството му стартира политика против хибридни офанзиви, която ще включва цифрови умения и просветеност за обществото, с цел да може то да разграничава подправени от същински източници.

„ Работата ни е през Европейски Съюз, който приема серия актове за контролиране на цифровия свят и обществените мрежи. България няма да стои и просто да валидира това, което решат Германия и Франция. Ние сме на фронта на дезинформационната акция и имаме хрумвания и оферти. Te включват контролиране на системите за препоръчване на наличие. Ще държим „ Facebook “ да включат в своя логаритъм фактори, свързани с неавтентично държание ", съобщи Божидар Божанов.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР