Не само в София, но и в по-малките градове често

...
Не само в София, но и в по-малките градове често
Коментари Харесай

Стрийтартът, който преобразява София

Не единствено в София, само че и в по-малките градове постоянно можем да забележим рисунките по стени, подлези, спирки и трафопостове. Те са част от душата на града, привикнали сме с тях и може би от време на време не си даваме сметка, че това е и изкуство.

Под обобщението „ градско изкуство ” се схваща художествените интервенции, които са директна интервенция на артистите в градското пространство.  (от итал. – graffiato – надрасквам) са най-традиционната демонстрация на градско изкуство. Първите им проявления са от 60-те и началото на 70-те години на ХХ век във Филаделфия и се свързват с имената на Корн Бред и Кул Ърл. Графитите добиват популярност през 80-те в Ню Йорк, като демонстрация на американската хип-хоп просвета.



Събирателен за другите прояви на градско изкуство е терминът стрийтарт (англ. street art – улично изкуство). Той придобива известност по време на графитибума от началото на 80-те и продължава да се употребява за появилите се по-късно видове художествени намеси в.

През 90-те на тяхно място се появяват постграфитите, които за разлика от първичната вандалска устременост на обичайните графити, търсят обществен или политически ангажимент, като се дистанцират от всякаква корпоративна и институционална принадлежност.



Днес в на София съвсем на всеки ъгъл могат да бъдат видяни разнообразни произведения на уличните актьори. И тук не приказваме за вандалските надписи и драсканици, а за точно изрисувани картини и даже цели сюжети върху стените. Разбира се, изкуството е въпрос на усет, само че кой би отрекъл, че сред сивите панелни блокове тези рисунки са като свежа глътка въздух?!

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР