Не съм против новите болници, но те трябва да сключват

...
Не съм против новите болници, но те трябва да сключват
Коментари Харесай

Здравният министър проговори за частните болници, какъв е проблемът

Не съм срещу новите лечебни заведения, само че те би трябвало да подписват контракти с НЗОК, единствено в случай че тя има опция. Ако имаш пари, можеш да отидеш в частна болница, в случай че нямаш - отиваш на всички места, и в частната ще те обслужат, в случай че тя има контракт със здравната каса. Истина е, че частните се менажират по-добре, а в държавните има повече злоупотреби. Тези констатации направи в изявление за Българска национална телевизия здравният министър Христо Хинков.

Той упорства регионалните лечебни заведения да запазят своите региони на обслужване и да бъде укрепен мениджмънтът им, както и да се понижи неналичието на надзор.
-->
" Ще направя всички старания и всичко допустимо за детската болница в " Горна баня ", срещнах се с сдружението за построяването на болничното заведение ", заяви още Хинков.

В новия бюджет има позитивни трендове за увеличение на извънболничната помощ. Трябва да обърне пирамидата и да има повече предварителна защита на здравето. Джипитата би трябвало интензивно да търсят пациентите си за профилактика. Здравната вноска няма да се усили преди да се преразпределят заслужено парите - потребителската такса би трябвало да е алегорична, а не източник на приход.

Българите не сме здрави, това е тъй като не си ценим здравето. Като го загубим, тогава се сещаме за него. За времето ми в това министерство акцентът ми ще е тъкмо това - предварителната защита, сподели министърът на опазването на здравето.

Той даде образец със преживелица от практиката на брачната половинка му - също доктор: отишъл пациент при нея и гордо декларирал, че в никакъв случай не е ходил на доктор. Това демонстрира, че концепцията за профилактиката отсъства от съзнанието на хората, малко вървят на профилактични прегледи, а и самите общопрактикуващи лекари не вършат профилактика.

Според проф. Хинков няма интерес и здравни познания по тази тема, по тази причина тя би трябвало да стане дълготраен приоритет.

Според него чистотата на водата е каквато е била преди години - няма смяна и индикации за замърсяване от взривения в Украйна язовир " Нова Каховка ". Ако има някакви замърсявания - те са от районен темперамент и не е друго отпреди години. Органичните замърсители, от които най-вече се плашим, се унищожават в солената вода на морето, а тежките метали се утаяват още в самото начало на попадането им във водата.

Наемът на двата италиански хеликоптера за незабавна помощ е непотребен и огромен масраф. Трябва да прекъснем този контракт. Те могат да дойдат без оборудвана наземна част, ще спестим доста пари, в случай че спрем контракта. Тези хеликоптери не могат да летят нощем, няма построена инфраструктура и съоръжение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР