„Не по-малко от 70-80% трябва да се инфектират, след това

...
„Не по-малко от 70-80% трябва да се инфектират, след това
Коментари Харесай

Петрунов: 70-80% заразяване, иначе няма имунитет

„ Не по-малко от 70-80% би трябвало да се инфектират, по-късно епидемията последователно ще угасне и ще се сътвори имунитет”, съобщи имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов пред нова телевизия. Той е на мнение, че главното решение на казуса е основаването на групов имунитет.

„ За страдание той се основава доста постепенно и не е толкоз първокласен. Последното проучване в Бургас сподели, че единствено 1-2% имат съществуване на антитела. Такова изследване в Женева сподели, че 2000 души от 1200 фамилии. Оказа се, че антитела се образуват в към 8% от случаите”, изясни Петрунов.

Според него епидемията се е развила стремително в Северна и Южна Америка. В Европа след пика към март има спад, само че след май скалата върви нагоре.

„ Най-малко желая да бъда на мястото на тези, които взимат решенията. Това е извънредно комплицирано – да прецениш кое е добре и кое не. Мисля, че изрично нощните заведения и нощните питейни заведения не трябваше да се отварят”, сподели още акад. Петрунов. Той изрази мнение, че е допустимо с идването на новите грипни варианти да се получи обстановка, в която да липсват места в лечебните заведения.

"Има наклонност вирусът да отслабва. Когато стартира епидемията се приемаше, е човек заразява сред 2 и 4 индивида. Сега е евентуално да заразява към 1-2 души. Но това е спекулативно, не може да се каже тъкмо ", изясни той.

Петрунов счита, че страната от дълго време е излязла от клъстърното разпространяване на вируса и налице е дифузното. Според него повода е, че хората не съблюдават епидемиологичните ограничения.

"Има минимум 120 оферти за ваксини сега. Вероятно до година ще има ваксина. Трудно е да се каже по кое време ще бъде открита. Но ние не знаем какъв имунитет основава. В момента разчитаме на антитела. Но никой експерт не може да каже какъв би трябвало да бъде имунитетът ", сподели още имунологът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР