Не очаквам всички студенти да се завърнат в залите за

...
Не очаквам всички студенти да се завърнат в залите за
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Не можем да говорим за пропуски в обучението на студентите онлайн

Не чакам всички студенти да се завърнат в залите за преустановяване на отдалеченото образование във висшите образователни заведения от 19 май. Защото казусът беше решен преди няколко седмици, когато някогашния министър на опазването на здравето позволи да стартират присъствени занятия за практическите занимания, което беше значимо за приложните науки и медицината “, сподели пред БНР ректорът на Софийския университет„ Свети Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков.

„ Ние искахме да се върнат и останалите студенти, там където е допустимо, само че това е допустимо на доста малко места, тъй като студентите от провинцията показаха, че не могат толкоз бързо да си намерят квартири, част от вишистите бяха освободили и общежитията си “, добави в „ Преди всички “ проф. Герджиков.

След миналата година на отдалечено образование от СУ са създали изследване за пропуските и по тази причина са създали образование на преподаватели, които са имали усложнения като техника и по-широк достъп до интернет.

„ За пропуски не можем да приказваме в образованието на студентите онлайн , усложненията бяха там където има на практика занимания като лабораторни извършения и семинари. Нямаше пропуски и при първокурсниците, тъй като те един месец бяха присъственов началото на образователната година “, съобщи още ректорът на Софийския университет.

Проф.Герджиков заяви, че в СУ ще има присъствени изпити по две - три дисциплини , само че в по-голямата си част изпитите ще бъдат заместени от държавните зрелостни изпити - матурите.

" Аз доста държа и предлагам това от 20 години -  ДЗИ да заместват кандидатстудентските изпити, това е бъдещето, по тази причина променихме ред закони матурите да бъдат завършени като модел по образеца на университетските изпити ", уточни проф. Герджиков.

По думите му незаети места във висшите учелища постоянно има, като повода е демографският срив, а и поради това, че университетите желаеха от ден на ден места, само че последните пет години това не е по този начин, тъй като МОН не одобряваше автоматизирано всички места, които университетите са поискали, разясни ректорът на СУ.

" Обикновено в СУ одобряваме към 4 хиляди студенти , само че претендентите ни са в пъти повече за едно място ", съобщи проф. Гердижиков.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР