Не можете да промените хронологичната си възраст, но можете да

...
Не можете да промените хронологичната си възраст, но можете да
Коментари Харесай

С бързо ходене може да свалите 16 години от възрастта си

Не можете да измененията хронологичната си възраст, само че можете да извършите това с биологичната си. Това се случва, когато физическото ви здраве е еквивалентно на човек на по-млада възраст (в неприятния случай тялото е по-старо, в сравнение с би трябвало да е съгласно годините ви). В обява в Communications Biology се споделя за една доста елементарна стъпка към жадуваното подмладяване. Бързото вървене.
Според ново изследване на екип от Университета в Лестър и Центъра за биомедицински проучвания в същия град, бързото вървене може да понижи признаците на стареене с до 16 години. Били оценени генетични данни от 405 981 поданици на Обединеното кралство на междинна възраст (в средата на 50-те). Учените сравнили типичното движение на вървене, несъмнено от самите участници, с признаците на биологично стареене като измерили основния маркер за клетъчно здраве - теломерите. 

Теломерите са опашатите краища на хромозомите или нишките на нашата ДНК и обезпечават непоклатимост при деленето на клетките във времето. С напредването на възрастта теломерите стават по-къси - като свещ, която постепенно изгаря. Тези по-къси теломери са свързани с признаците на стареене, както и с образуването на типичните старешки заболявания.
Отдавна се знае, че по-високите равнища на физическа интензивност и положителният тонус на сърдечно-съдовата система може би значат и по-дълги теломери, надлежно - евентуално по-бавно биологично стареене. В цитираното проучване обаче, учените са се съсредоточили съответно върху хората, които обичат бързото вървене. По-дълги ли са техните теломери?(При разбора на данните са взети поради разнообразни диетични и свързани със здравето фактори, в това число хронични заболявания, прекарани инфекции, тютюнопушене, приложимост на алкохол, банкет на сол и консумация на плодове и зеленчуци.)
Крайният резултат е безапелационен: бързото движение на вървене обезпечава голям подтик за цялостното ви здраве. 
Томас Йейтс, водещ създател на проучването, споделя: „ Можете да попитате хората какво ядат, какъв брой са дейни, какъв брой спят, за всички фактори, оказващи въздействие върху метода им на живот и поведенческите привички, само че никой от тях даже не се и приближава до значимостта, която оказва темпото на вървене. "
Установено е, че хората с всекидневно по-бързо вървене (повече от три благи в час) имат приблизително по-дълги теломери от техните по-бавно ходещи връстници, сочат данните. Освен това изгодите наподобява са свързани с интензитета на действието, а не с общия брой крачки или продължителността на вървене. 
Друго изследване, оповестено в European Journal of Cancer Care, споделя по какъв начин скандинавското вървене може да бъде извънредно потребно за пациенти с рак на гърдата. Установено е, че този тип интензивност въздейства позитивно на лимфедема (подуване, породено от повредени лимфни възли), укрепва физическия тонус, понижава мъчителните усещания (ефектът „ NOcebo “) и няма никакви неподходящи резултати за пациентите. Според някои проучвания скандинавското вървене усъвършенства депресивни положения.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР