Не мога да отделя балета от себе си. Това не

...
Не мога да отделя балета от себе си. Това не
Коментари Харесай

Балет „Арабеск“ отбелязва 80 години от рождението на Маргарита Арнаудова

Не мога да отделя балета от себе си. Това не е специалност, а живот – споделя преди години огромната българска хореографка Маргарита Арнаудова: „ И да имах свободно време, не бих могла да го посветя на нищо друго. Без балета нямаше да зная какво да върша с силата си, с мислите, с възприятията си. От балета, от хореографията получавам всичко. Трудностите, с които се сблъсквам, ме оформят като темперамент и дефинират живота ми. " Това са думи на Маргарита Арнаудова, един от малцината определени създатели, които с гения си бележат времето, в което живеят и трансформират насоките на естетическото мислене.

 Името на Маргарита Арнаудова е цяла ера в актуалния танц в България. Нейното творчество и завладяващата ѝ персона, не престават осезаемо да участват в пространството на актуалния танц.

На 30 юни 2021 година Маргарита Арнаудова щеше да навърши 80 години .

Балет „ Арабеск “ отбелязва тази годишнина с вечер с нейни знакови произведения на сцената на Музикалния спектакъл, 19.00 ч.  За задачата особено възвръща един от най-изповедните ѝ спектакли „ Десета незавършена “, по музиката на Адажиото от 10 симфония на Густав Малер . Сценографията и костюмите са на Мария Трендафилова, неизменимият съидейник на Маргарита Арнаудова в съвсем целия ѝ креативен път. Нейни са сценографията и костюмите и на другите две пиеси във вечерта „ Нестинарка “ (възстановка Цветанка Петкова-Стойнова) и „ Болеро “.

Спектакълът е основан през 1986 година за превъзходния Бисер Деянов и солистите на Балет „ Арабеск “ Румяна Маркова, Валентина Хаджийска и Марио Пейчев. Това е балет-метафора за креативното схващане, за екзистенциалните сривове и полети на създателя. Естетски, философско-психологически театър. Възстановен е през 1995 година след гибелта на Маргарита Арнаудова. Днес 25 години след тази възстановка и 35 години след премиерата му феновете могат да видят осъществяването на едно ново потомство солисти на Балет „ Арабеск “ – Виктория Петрова, Таня Кацарова, Константина Ханджиева и напълно младия Светлозар Тинев. В ролята на Твореца особено е поканен премиер-солистът на Софийска опера и балет Никола Хаджитанев.

 сн. Иван Донов

Вечерта се открива с именитата „ Нестинарка “, която от премиерата си през 1978 година шества по българските и международни подиуми като емблема на Балет „ Арабеск “ . Култовата творба на Марин Големинов е основана през 1940 година Сюжетът на спектакъла е построен на основата на остарял национален бит – игра върху огън в деня на празника на Св.св. Константин и Елена. Пътят на спектакъла „ Нестинарка “, минава като през жарава. Тази танцова икона, реставрирана от Олеся Пантикина, щерка на Маргарита Арнаудова и ново потомство актьори, е една от визитните картички на „ Арабеск “ и през днешния ден.

 Финал на юбилейната вечер ще бъде „ Болеро “ , един от най-ярките спектакли на Балет „ Арабеск “, останали в завещание от Маргарита Арнаудова. Той постоянно е участвал в афиша на трупата, изключително в стратегиите на задграничните турнета и е взривявал публиката във всяка точка на света.  " Болеро " носи мощно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, като придвижването е стилизирано в ритъма на фламенкото. Забележително е композиционното създаване на пиесата, в което се реализира градацията на експресивността и динамичността посредством последователно наслоение в танцовия рисунък сходно на музикалната партитура, с цел да се стигне до ярка кулминационна точка с извънредно гръмък край. Първите солисти на „ Болеро “ са Румяна Маркова, Радомир Начев, Ясен Стоянов и Марио Пейчев. През години щафетата поемат Антония Докева, Теодора Стефанова, Даниела Иванова, Милен Петров и непроменяемо през последните повече от 10 години Константина Ханджиева и Асен Наков, които дружно с Васил Дипчиков и Стефан Вучов можете да видите довечера.

В " Артефир " гостуват Олеся Пантикина и Весела Груева преди специфичната вечер със знакови спектакли на огромната българска хореографка на сцената на Музикалния спектакъл „ Стефан Македонски “.
Чуйте диалога в звуковия файл.
Снимките са предоставени от Мая Михайлова – Балет " Арабеск

 Маргарита Арнаудова стъпва на професионалната балетна сцена с ролята на Жар-птица от едноименния балет на Игор Стравински. Този облик на възкръсващата хубост ще се гони с Маргарита през целия ѝ живот. Маргарита Арнаудова е приключила Държавното хореографско учебно заведение в София през 1959 година и се дипломира с ролята на Жар птица. Нейна първа учителка е Нина Кираджиева, един от хореографите с най-изявени търсения на българския корен в националния ни балет. Въпреки че е обещаваща балерина, Маргарита Арнаудова показва себе си не като реализатор, а като основател. Тази нужда я води в ГИТИС-Москва. Неин учител е Анатолий Шатин, хореографът-дисидент в тогавашното московско културно пространство, комуто не разрешават лични постановки, само че за благополучие му оставят свободата да възпитава възпитаници. Маргарита Арнаудова слага дипломната си работа, балета „ Пепеляшка ” на сцената на Казанския спектакъл за опера и балет през 1966 година Същата година става балетмайстор на Харковския научен спектакъл за опера и балет. За пет години на харковска сцена Маргарита Арнаудова слага огромните многоактни балети като „ Пепеляшка ”(Прокофиев), „ Легенда за любовта ”(Меликов), „ Прометей ”(Аристокесян), „ Д-р Охболи ” (Морозов) и „ Дон Жуан ” (Губаренко). В този интервал Маргарита Арнаудова слага и на българска сцена – „ Пепеляшка ” в Русе(1967), „ Бахчисарийски шадраван ”(1972) и „ Абраксас ”(1975) в Стара Загора, „ Сътворението на света ”(1974) в Софийската опера(1974).

 Маргарита Арнаудова се връща в България макар сполучлива креативна кариера в Харков и Казан и напролет на 1974 година става първият български хореограф, поканен по предложение на Пенка Енчева за режисура в тогавашното балетно студио “Арабеск ”. Дотогава през шестте години от основаването на трупата са канени единствено постановчици от чужбина, измежду които и митове в балетния свят като Алберто Алонсо. Първите ѝ постановки за балет „ Арабеск ” са „ Бразилски импресии ”, муз. Вила Лобос, „ Симфония-реквием ”, муз. Красимир Кюркчийски, „ Адажио ”, муз. Албинони, „ Пасакалия ”, муз. Бах. От 1974 година тя става шеф и живописен началник на балет „ Арабеск ”.

Маргарита Арнаудова работи с “Арабеск ” до гибелта си през 1994 година като построява неповторимия облик и неповторимия креативен потенциал на тази единствена за България натрупа, която се занимава целеустремено с развиването на актуалния танц, търсейки непроменяемо и българския му облик. Тя е създател на хореографията на над 60 балетни спектакъла. Нейни произведения са измежду най-големите триумфи на балет “Арабеск ”, само че и на оперно-балетните театри в София, Русе, Варна, Пловдив, Стара Загора. Чрез нея българската аудитория претърпява на балетна сцена творбите на Бах, Стравински, Прокофиев, Малер, Равел, Бритън, Вила Лобус, Карл Орф, Шчедрин и Скрябин, наред със сюжети от огромната класическа драматургия и митология като “Ромео и Жулиета ”, “Хамлет ”, “Дон Жуан ”, “Прометей ”, “Абраксас ”, “Сътворението на света ”, “Жар-птица ”, “Пепеляшка ” и други Особено място в нейното творчеството и националната ни просвета заемат българските ѝ спектакли – “Нестинарка ”, “Нощта против Еньовден ”, “Легенда за езерото ”, “Корен надълбоко в небето ”, “Сянката ” и “Бариерата ” и други Наред с тях Маргарита Арнаудова основава голям брой спектакли, предопределени за младата аудитория. Сред тях са „ Равноденствие ”, муз. Жан Мишел Жар, „ Още един път за любовта ”, муз. Бах, Вангелис, Родриго, „ Сюита на покрива ”, по песни на Ела Фицджералд и Луис Армстронг, „ Човекът, който обичам ”, муз. Гершуин, „ Здравей Бродуей ”, и други

 Маргарита Арнаудова избира формата на едноактния балет, защото в него доста по-сбито и динамично се развива действието. Заедно със личното си творчество Маргарита Арнаудова кани в “Арабеск ” изявени хореографи от Европа, Русия и Америка, с които трупата поддържа един репертоар на международно ниво и усвоява непрестанно нови танцувални техники и стилове. С нея „ Арабеск ” е гастролирал в доста страни от Европа и света.

Убедена в бъдещето на актуалния танц през 1993 година, тя основава специалността балетна постановка към Нов български университет.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР