Не мога да кажа, че беше лесно да склоня Агджа

...
Не мога да кажа, че беше лесно да склоня Агджа
Коментари Харесай

Как Акджа се съгласи да говори пред бг медия

„ Не мога да кажа, че беше елементарно да склоня Агджа за изявление “. Това показа в предаването „ Преди всички “ на БНР журналистката Даниела Тренчева за поредицата в предаването „ Ничия земя “. Тя направи изявление с атентатора Али Агджа, който приказва за първи път пред българска медия 40 години след стрелбата против от папа Йоан Павел Втори. В изявлението той сподели, че атентатът, който извърши през 1981 година против папата, е поръчан от Кремъл. 

„ Записът стана в Истанбул след седмици ангажименти през хора, които го познават. Да се съгласи е натежало, че поканата идва от България. Нямахме предварителна спогодба защо да приказваме, нито време, в което да се побере изявлението, само че той беше много балансиран, предварително беше премислил какво да каже “.

Според историка проф. Момчил Методиев от Нов български университет, огромният проблем е, че колкото и хората да се ровят в архивите, не излиза нещо, което коренно да промени гледната точка: 

„ Аз съм чел по случая документи и там не виждам българските служби и България да са съпричастни по някакъв метод, само че към момента има неизяснени въпроси като тези във кино лентата на Даниела Тренчева за връзката на българските служби с турските трафиканти. Това са косвени свидетелства, известни още тогава “. 

На 13 май 1981, на площада Свети Петър в Рим, Мехмет Али Агджа, екстремист от крайната турска десница, стреля от упор против папа Йоан Павел Втори, който оцелява. Арестуван незабавно, Агджа прекарва 20 години зад решетките в Италия. Али Агджа се счита за „ втори избавител “, той работи по писането на „ съвършена Библия “, интерпретация на Евангелиетата. 

 фотография: БГНЕС
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР