Не мисля, че е възможно да влезем в Еврозоната в

...
Не мисля, че е възможно да влезем в Еврозоната в
Коментари Харесай

Каримански се разфуча, видя гръцки сценарий: Искам европейски одит на данните на НСИ

Не мисля, че е допустимо да влезем в Еврозоната в средата на годината. Това разяснява финансистът Любомир Каримански в студиото на Нова тв. Вчера министър председателят Денков сподели, че е допустимо да желаяме отсрочване на преразглеждането на фактора инфлация и вероятно влизането ни в Еврозоната да не бъде януари, а юли.
Каримански обаче счита, че такава процедура няма в Европейски Съюз – страна да е призната по средата на годината.
„ Второ – всичко това, което би трябвало да бъде съобразено с по този начин наречените Маастрихтските критерии, те не са по средата на годината или не се регистрират към някаква междинна полугодишна отчетност. Според мен е притеснително, че самото държавно управление вижда, че към отчета, който би трябвало да излезе през юни, ние няма да можем да осъществим критерия за инфлацията ”, сподели Каримански.
„ Ако в действителност задачата ни е 01.01.25 година, то виждаме, че това е мъчно изпълнимо поради критерия за инфлацията. Няма по какъв начин да желаеме на 01.01.25 година да бъдем признати, а в това време четох, че министър председателят желал септември месец да оценим инфлацията. Това е неприемливо, никой няма да мине към такава стъпка в навечерието на евроизбори ”, сподели Каримански.
Според него до юни е съвсем невероятно да се оправим с критерия инфлация. „ За 2023 година тя е 9,5%. Ако би трябвало отчетът да е подготвен юни, то би трябвало до април да следим средногодишната инфлация. Дори да е негативна, не съм сигурен, че ще реализираме този аршин до тогава ”, сподели Каримански.
„ Притеснява ме дали в България няма да има един гръцки сюжети. Тогава имаше подозрения за операция в националната статистика на Гърция. Гледайки някои от данните за Брутният вътрешен продукт, за данъчни и неданъчни доходи, за разноските на страната, имам подозрения за повишаването на цифрата на Брутният вътрешен продукт. Трябва интернационален и европейски одит. Искам да бъдат доказани тези данни. Но това са мои подозрения ”, сподели Каримански.
Според него приемането на България в Шенген по въздух и вода не се отразява на стопанската система или в случай че се отразява, е минимално и пренебрежимо.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР