Не мина много време от последното ни ревю на Lite

...
Не мина много време от последното ни ревю на Lite
Коментари Харесай

Xiaomi 13 Lite: Премиум дизайн и отлични функции на достъпна цена

Не мина доста време от последното ни ревю на Lite модел на Xiaomi и при нас към този момент е идващият по-ъпгрейднат модел от идната серия. Компанията постоянно е влагала особено отношение към смарт телефоните, носещи това име и те недвусмислено са чудесно решение за всички, искащи да имат флагман модел, само че на доста по-достъпна цена. Настоящият уред сякаш не прави изключение – в случай че съдим по външния му тип и характерности, актуалният модел не прави изключение, само че дано разберем това в ревюто което сме написали за вас след няколко седмици потребление на модела.

Това е минимално банален флагман, който наподобява готино, работи мощно и дава на потребителя съвсем максимума във връзка с актуалните технологии. И по този начин, с какво ще ни завоюва Xiaomi 13 Lite? Нека отидем да разберем!

Какво има в кутията

В кутията дружно с телефона ще намерите USB-C кабел, мощно 67W зарядно устройство, малко управление и силиконов калъф. Подобен цялостен пакет ме прави изключително благополучен от смарт телефоните на Xiaomi, тъй като в действителност получавате всичко, от което бихте могли да се нуждаете, без да се постанова да обикаляте магазините в търсене на подобаващия аксесоар.

Външен тип

Първото нещо, което ми хареса в дизайна на Xiaomi 13 Lite, беше компактността на този смарт телефон. С екрана, който се „ оттича “ настрана, се икономисват няколко спомагателни милиметра, а също така като цяло смарт телефонът се усеща по-скоро продълговат, в сравнение с необятен. Тези пропорции го вършат доста комфортен за държане, без значение каква ръка имате.

Ако съпоставим с предходната версия на този модел – ясно виждаме повече стилизация, взета от флагманските устройства. Купувачите могат да избират сред три цветови разновидността – класическо черно, синьо и розово, като този, който тествахме е най-популярния – черен цвят. Макар че, почтено казано, цветът на нашия образец е сложен за установяване, тъй като той наподобява малко по-светъл и непрозрачен и леко сивее, само че при всички положения е много моден, а хубавото на него е, че не се задържат отпечатъци.

Дисплеят е предпазен от издръжливо стъкло Gorilla Glass 5, което защищава екрана от леки драскотини и нежелани пръстови отпечатъци. Задната част, въпреки това, получава нормално стъкло, макар че, почтено казано, не забелязах никакви драскотини от потреблението си.

Островът на камерата тук е видимо повдигнат над задната повърхнина, което е изключително видимо заради цялостната специфичност на смарт телефона. Ето за какво калъфът може да се окаже потребен, с цел да защищити камерата от надраскване. Въпреки че калъфът ще ви лиши от изключителното тактилно и естетическо чувство при потреблението на този грациозен смарт телефон.

От лявата страна на смарт телефона няма нищо. От дясната пък има двупозиционен клавиш за ръководство на силата на звука и бутон за включване. Бутоните са тънки и относително дребни, само че са лесни за потребление.

В горния край има инфрачервен порт за ръководство на технологии и микрофон. В долната част има високоговорител, втори микрофон, слот Type-C и слот за две SIM карти. Скенерът за пръстови отпечатъци е вграден непосредствено под екрана, което доста ме радва, защото съм последовател на този способ за отключване.

Тук е добавено и лицево различаване особено за тези, които избират тази „ безконтактна “ алтернатива.

Екран

Невероятният екран е още едно от мощните конкурентни преимущества на този смарт телефон. AMOLED матрицата с висока периодичност на освежаване от 120 Hz и разграничителна дарба от 1080×2400 ви потапя в свят на живи, динамични подиуми с оптимален натурализъм от самото начало.

Макар и стилен, 6,55-инчовият диагонал побира голямо количество значима информация, когато го употребявате, тъй че смарт телефонът се трансформира в пълностоен асистент във всичките ви ежедневни действия.

Има две честоти на освежаване, от които можете да избирате: 120 Hz или 60 Hz. Настройките включват разнообразни цветови варианти, дневни и нощни тематики, монохромен режим на четене и други потребни настройки, като да вземем за пример функционалността Always On Display.

Хардуер и продуктивност

Тъй като не става въпрос за флагман, описът със спецификации не включва Snapdragon 8, а малко по-прост чип в лицето на Snapdragon 7 Gen 1. И по този начин, какво може да предложи той на потребителите? Изграден по 4nm софтуерен развой, той има 8 ядра, 1 оптимално мощно ядро Cortex-A710 с периодичност 2,4 GHz, 3 мощни ядра Cortex-A710 с периодичност 2,36 GHz, 4 енергийно ефикасни ядра Cortex-A510 с периодичност 1,8 GHz.

Графичният адаптер Adreno 644 се оправя добре с игрите, тъй че в случай че желаете, можете елементарно да играете даже най-интензивните за запаси мобилни игри на смарт телефона си.

Резултатите от синтетичните проби бяха много положителни:
    В GeekBench 5 (многоядрен) смарт телефонът получи 2582 точки, а в GeekBench 5 (едноядрен) – 923 точки.     3DMark Wild Life – 3143 точки

Xiaomi 13 Lite се предлага във версии със 128GB и 256GB непрекъсната памет като тази, която имахме ние, както и тази, която се предлага публично в България е по-голямата. Количеството оперативна памет и при двете версии е еднообразно – 8GB. Тук бих желал да отбележа общоприетия режим на Xiaomi, който ви разрешава да разширите количеството RAM за сметка на физическата памет. Честно казано, към този момент съм привикнал да виждам числа от 2-3 GB евентуално уголемение на паметта, само че тук бях искрено сюрпризиран. Можете да добавите цели 5 GB към оперативната памет. Това е количеството оперативна памет на смарт телефон от междинен клас. С подобен чип даже най-простата трансформация се трансформира в звяр, който елементарно може да погълне доста работещи приложения, ресурсоемки игри и интерактивен потребителски интерфейс.

Камери на Xiaomi 13 Lite

Камерите на 13 Lite притеглят вниманието образно, и то не без съображение – макар формалния си статут на модел от по-нисък клас, смарт телефонът има с какво да се похвали и във връзка с снимането:

Сензори

главен широкоъгълен: 50MP, f/1.8, 23mm, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF

8MP ултраширокоъгълен: 8MP, f/2,2, 119˚, 1/4,0″, 1,12µm

макро: 2 МР, f/2.4

предна: 32 МР, f/2,4, 100˚, 1/2,74″, 0,8µm.

Снимките от главната камера са положителни при всевъзможни условия на осветеност. Възпроизвеждането на цветовете е тъкмо както би трябвало за мен, с известна конфигурация на яркостта и контраста, само че в умерени граници. Автофокусът е бърз и внезапен. Нямам недоволства от динамичния обсег.

Както и при актуалните мобилни камери, изображенията в Xiaomi 13 Lite не се резервират в истинската си резолюция. Пикселите се комбинират за по-добро качество.

Тук няма телефото обектив, само че той е напълно обичайно сменен от 2-кратно нарастване, което работи без загуба на качество. Що се отнася до фотосите в мрачевина и при слаба светлина – сходно на предшественика си, 13 Lite се оправя обичайно. Снимките са ясни, не са „ шумни “, добре детайлизирани, даже в случай че снимате от ръка.

Ако няма никаква светлина, нощният режим може да помогне. Заснемането на фотография в този режим лишава малко повече време – 1-2 секунди, тъй че е по-добре да поставите смарт телефона си върху нещо или да употребявате статив. Имайте поради, че нощният режим може да се употребява и при снимане с широкоъгълна камера.

Като стана дума за широкоъгълен фотоапарат. Снимките от този модул също са отлични, няма основни разлики във възпроизвеждането на цветовете, контраста и експозицията спрямо главната камера. Остротата може да е малко по-лоша, само че това не е сериозно.

По традиция третата в комплекта фотоапарати е макрокамерата. И макар че в действителност нямам доверие в нейната нужда и незаменимост, производителите настойчиво не престават да я пъхат във всяко първо устройство. Е, тук най-малко качеството е по-добро – 5-мегапикселовата матрица прави много положителни фотоси.

Xiaomi 13 Lite може да снима видео с оптималната резолюция 2160p при 30 фрагмента в секунда, както и 1080p при 30 и 60 фрагмента в секунда.

Интерфейсът на камерата е много общоприет за MIUI, с всички нужни режими на снимане: фотография, видео, портретен режим, Pro. Други потребни режими са скрити в раздела „ Още “ – „ Нощ “, „ 50MP “, „ Видеоклип “, „ Панорама “, „ Документи “, „ Забавяне “, „ Време “, „ Дълъг затвор “ и „ Двойно видео “.

Няколко думи за режима Pro – всички значими параметри на снимане – скорост на пандиза, бленда, баланс на бялото – са налични в настройките. Този режим работи и с главния модул, и със суперширокоъгълния модул. За главната камера можете да активирате снимане с 50 мегапиксела.

Предната камера тук не е просто допълнение към главната. Широкоъгълният модул с резолюция 32 МР покрива всичките ви потребности, без значение дали желаете да организирате видеоразговори с другари или сътрудници, или да запълните с качествено наличие канала си в Instagram или TicToc. Допълнителният 8MP модул за дълбочина на полето разрешава на смарт телефона да се отличава с качеството на размазването на фона.

Софтуер

Използваната операционна система е Android 12 с обновена версия на фирмената обвивка – MIUI 14. Основните характерности на MIUI 14 не се разграничават доста от подобренията на MIUI 13, които към този момент разгледахме в ревюто на Xiaomi 12, тъй че ще ви срещна единствено с тези аспекти, които ми се сториха най-интересни и комфортни.

Това, което най-вече ми хареса във връзка с потребителското преживяване, беше функционалността за плаващ прозорец. Тя ви разрешава да фиксирате един прозорец на екрана, до момента в който на назад във времето можете да отворите всяко друго приложение. Друго нещо за многозадачна работа и бърз достъп е страничната лента. В нея могат да бъдат позиционирани до 10 приложения за бърз достъп от тази странична лента тъкмо върху дейния прозорец.

На борда нашият тестови обект разполага със общоприетия през днешния ден комплект за свързване на данни: 5G, Wi-Fi версия 6 (802.11 a/b/g/n/ac/6), Bluetooth 5.2, GPS и NFC.

Бих желал да отбележа, че макар че има единствено един високоговорител, той е доста прелестен. Звукът е богат и обемен. Нещо повече – силата на звука ще зарадва и почитателите на слушането на музика от смарт телефон.

Живот на батерията

В съпоставяне с предшественика си, Xiaomi 13 Lite е нараснал леко потенциала на батерията си – в този момент тя е 4500 mAh. Като се има поради потенциалът ѝ, това е безусловно вярно решение. Смартфонът няма проблем да „ оцелее “ до вечерта, даже и при интензивна приложимост.

Резултатите от тестванията за устойчивост на батерията приказват сами за себе си. Средно смарт телефонът обезпечава към 8 часа интензивно време на екрана за разнообразни задания, до 12 часа сърфиране в интернет и до 17 часа възпроизвеждане на видео при междинна бляскавост.

Батерията се зарежда доста бързо с помощта на бързото зареждане и 67W зарядно устройство. В този случай зарядът се възвръща от нула до 100 за 45 минути.

В последна сметка

Xiaomi 13 Lite, както и неговият предходник, ме оставят прелестно сюрпризиран. Защо да се занимавате с по-сложните и по-скъпи флагмани, когато можете да си купите тъкмо този смарт телефон и да получите безусловно всичко, от което се нуждаете, без доста взаимни отстъпки?

Стилен премиум дизайн, хубав OLED екран с висока резолюция и периодичност на освежаване 120 Hz, мощен процесор Snapdragon, страховит набор от камери, мощен високоговорител, добър живот на батерията. Без значение какво пробвате, Xiaomi 13 Lite минава теста почтено на всички места. Нормално, както във всеки сходен модел има и съответните взаимни отстъпки, няма по какъв начин на доста по-ниска цена да получите флагмана, само че е истина, че моделът е едно чудесно решение за тези, които търсят нещо по-изгодно за парите си и желаят да реализират по ниска месечна вноска или еднократна сума при възнаграждение кеш.

Спецификации на Xiaomi 13 Lite

    Екран: AMOLED, 6,55″, 1080×2400, съответствие на страните 20:9, периодичност на освежаване 120 Hz, HDR10+, Corning Gorilla Glass 5     Процесор: Qualcomm SM7450-AB Snapdragon 7 Gen 1 (4nm): Осемядрен (1×2,4 GHz Cortex-A710 и 3×2,36 GHz Cortex-A710 и 4×1,8 GHz Cortex-A510)     Видеоускорител: Adreno 644     Памет: 8GB RAM, 128/256GB UFS 2.2 флаш памет     Батерия: 4500 mAh, 67W бързо зареждане     Основна камера: 50MP, f/1.8, 23mm, 1/1.56″, 1.0µm PDAF; 8MP ултраширокоъгълен, f/2.2, 119˚, 1/4.0″, 1.12µm + макро: 2MP, f/2.4     Предна камера: 32 MP, f/2,4, 100˚, 1/2,74″, 0,8µm     Данни: LTE, 5G (n1/3/5/7/8/8/20/28/38/40/40/41/66/77/78), NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.2, GPS (A-GPS), GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS     Операционна система: Android 12, MIUI 14     Размери и тегло: 159,2×72,7×7,2 мм, 171 г

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР